Вирощуємо базилік на підвіконні: найпростіший спосіб, що забезпечить вас свіжою зеленню вже у березні

Базилік — пряні спеції, які можна виростити на підвіконні у будь-яку пору року. Як зробити це швидко та ефективно, і які сорти більш за все для цього підходять — читайте в публікації від "Один Факт".

Найбільш оптимальний час для вирощування базиліку — початок весни. Особливо, якщо вирішили вирощувати зелень в домашніх умовах вперше.

Базилік – рослина, яка доволі невибаглива до умов вирощування. Втім, деяких порад все одно треба дотримуватися. “Один Факт” ділиться із вами практичними знаннями, які допоможуть виростити базилік в домашніх умовах.

Для вирощування в домашніх умовах найбільш за все підходять дрібні сорти базиліку. Саджати на розсаду можна як насіння базиліку, так і молоді паростки або ж саджанці.

Для вирощування в домашніх умовах більше підходять дрібні сорти базиліку
Для вирощування в домашніх умовах більше підходять дрібні сорти базиліку

Вирощування базиліку із насіння — більш практичний варіант, хоча врожаю доведеться чекати трошечки довше, аніж зазвичай. Особливість молодих паростків базиліку в тому, що вони доволі крихкі і чутливі до будь-яких пересадок. Саме тому базилік краще сіяти, аніж саджати паростками.

Насіння базиліку найкраще за все сіяти напередодні січня. Але в домашніх умовах та на підвіконні його можна сіяти хоч круглий рік. Головне — знати, які умови полюбляє ця рослина і що необхідно базиліку для повноцінного росту.

Отже, базилік — це теплолюбива та світлолюбива рослина. Щоб він повноцінно ріс та розвивався — створіть оптимальні температурні умови на рівні +20+25ºC. Також рослині потрібен довгий світовий день. А ще – удобрена земля із дренажем і регулярний полив. Крім того, зелень базиліку треба регулярно обприскувати з пульверизатора.

Підвищена чутливість базиліку до тепла та світла ускладнює процес його вирощування в зимовий період.

Щоб він виріс гарним та смачним — доведеться прикласти додаткові зусилля.

Щоб захистити культуру від протягів взимку – необхідно укутувати горщики із зеленню утепленою поліетиленовою плівкою. Крім того, рослини потребують в період із жовтня по лютий додаткового підсвічування у вечірні години (по 3-4 години).

Якщо ж день надворі — похмурий, то необхідно використовувати додаткове світло протягом усього дня.

Через необхідність гарного освітлення базилік на підвіконні саджають в лютому або на початку березня, коли світловий день збільшується. Тоді період активного розвитку проходить під час зростаючого світлового дня.

Простий спосіб вирощування базиліку із насіння

Щоб виростити базилік на підвіконні в квіткових горщиках — можете використати будь-який сорт насіння. Зазвичай вибирають низькорослі сорти, що розростаються пучками.

В якості тари можете обрати пластикові стаканчики чи відерця, або ж невеличкі горщики для квітів. Після того, як в базиліку з’явиться декілька справжніх листочків — обережно пересадіть рослину у більш велику ємність, щоб не пошкодити коріння. Найкращий варіант — горщики об’ємом 1 літр.

Для вирощування базиліку краще обирати родючий грунт — чорнозем, і мати високу водопроникність. Можна приготувати суміш власноруч, змішавши перегній із кокосовим волокном у співвідношенні 1:2.

Також можете змішати городній грунт із повністю готовим компостом. Візьміть 1 частину компосту та 2 частини торфу, змішайте і потім пролийте цю суміш розчином мінеральних добрив.

Готують такий розчин, змішуючи 1/8 ложки сечовини, суперфосфату та сульфату калію і розчиняючи все це в одному літрі води.

Також варто подумати про ефективний дренаж, бо для вирощування базиліка він є обов’язковим. Перш ніж заповнити ємності землею — необхідно покласти на дно контейнеру або горщику шар битої цегли, керамзиту або ж пінопласту. Висота цього шару: 2-3 см.

Насіння базиліку перед посадкою замочіть на 2 години в рожевому розчині марганцівки. Потім – висадіть їх в підготовлену та зволожену землю. Заглиблюйте насіння на 1 см, витримуючи між сусідніми насіннячками відстань у 8-10 см. Потім накрийте ємності харчовою плівкою або звичайним пакетом та не знімайте до появи сходів.

Землю у горщиках, де росте базилік, потрібно систематично розпушувати - щоб збагатити її киснем
Землю у горщиках, де росте базилік, потрібно систематично розпушувати – щоб збагатити її киснем

Землю в горщиках, де розвиваються дорослі рослини, раз на 2-3 дні розпушуйте, щоб збагатити її киснем. Якщо земля не дуже родюча — раз на місяць обов’язково підгодовуйте кущики базиліку універсальними добривами або ж органічним компостом. Вже через 1.5 місяці ви отримаєте першу зелень базиліку із бічних пагонів.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.