Не тільки для крашанок: бабусині способи використання цибулевого лушпиння, про які ви точно не знали раніше

Зазвичай господині збирають цибулеве лушпиння навесні, щоб пофарбувати на Великдень яйця. Тим часом є чимало інших способів застосування цих відходів. Візьміть на замітку.

Лікувальний чай

З лушпиння можна приготувати напій, який допоможе позбутися болю у м’язах. Покладіть сировину в каструлю, залийте водою. Закип’ятіть. Процідіть у склянку й випийте, коли збиратиметеся спати. Отримаєте подвійну вигоду – і заснете швидко, й судоми вночі не мучитимуть.

Застосування цибулевого лушпиння

Фарбування волосся

Зафарбувати сивину й освіжити русяве волосся здатне цибулеве лушпиння. Для цього слід відварити його у води протягом години. Залиште каструлю на ніч настоюватися. Вранці відвар процідіть, перелийте у велику миску й прополощіть волосся.

Використання для компосту

Кожного разу, як чистите цибулину, складайте лушпиння окремо до пакета. Якщо мешкаєте в приватному будинку, просто додавайте його до компостної ями. Таким чином якість перегною покращиться, а кислотність нормалізується. Коли удобрюватимете грядки, земля стане пухкішою. Якщо маєте дачну ділянку, зібране за тиждень лушпиння везіть туди й теж перетворюйте на компост.

Застосування цибулевого лушпиння

Приготування добрива

Кімнатні рослини віддячать буйною зеленню, якщо підгодувати їх цибулевими відходами. Складіть лушпиння в миску, залийте 1 л води. Залиште на добу. Після цього настій процідіть та перелийте у пляшку. Можете поливати цією яскравою рідиною квіти на підвіконні та рослини на клумбі. Робіть це 3-4 рази на тиждень.

Цибулевий фарбник

Цибулевий пігмент здатен пофарбувати не лише яйця та волосся, але й бавовну чи вовну. Під дією природного фарбника тканина набуде червоно-коричневого забарвлення. Попервах прокип’ятіть лушпиння у воді. Далі процідіть й залиште, щоб прохолонуло. Після цього закладіть тканину на 10 хвилин. Подивіться, чи достатньо зафарбувалося. За потреби ще трішки потримайте у рідині.

Нові статті

Схожі статті

Про неї всі забули: хто та сама перша обраниця 39-річного Остапчука, з якою в нього двоє дітей – не склалось

Володимир Остапчук наразі перебуває у третьому шлюбі та мало хто знає, як виглядає його найперша дружина Олена Войченко - де вона та чим займається?

Жодних зморшок на обличчі: як виглядає 34-річна поп-діва Надя Дорофєєва без тонни гриму та макіяжу

Надя Дорофєєва часто постає в яскравих образах, особливо на концертах, але також зірку можна побачити й без макіяжу, з натуральною зовнішністю - як виглядає співачка без косметики?

Оксана Білозір розсекретила щоденні ритуали в 67 – пройти 10 тисяч кроків, обійняти дерево, лежати на траві

Українська співачка Оксана Білозір розсекретила, як починається її ранок, коли не потрібно нікуди поспішати. Кава з улюбленої чашки зранку – це лише початок. А що після неї?

Строго, але просторо: як виглядає величезний будинок 34-річної Світлани Тарабарової – світло та стильно

Світлана Тарабарова щаслива мама трьох дітей, яка мешкає у величезному будинку, який придбала кілька років тому - як виглядає розкішний дім співачки?