В супермаркетах України очікують зростання вартості цілої низки товарів через ситуацію на кордоні з Польщею

Блокада кордону із Польщею може в найближчому часі призвести до зростання вартості окремих груп товарі в українських супермаркетах. Що саме подорожчає – читайте в матеріалі від "Один Факт".

Асоціація ритейлерів України (RAU) повідомила, що через блокування на польському кордоні перевізникам доводиться шукати альтернативні шляхи постачання продуктів і товарів. Це призводить до зростання вартості кожного рейсу в середньому на 600-1000 євро. В подальшому це створить ситуацію, коли ціна на цілу низку продукції, призначеної для кінцевих споживачів — зросте.

Через заблокований польський кордон в Україні можуть найближчим часом подорожчати овочі і молочні продукти
Через заблокований польський кордон в Україні можуть найближчим часом подорожчати овочі і молочні продукти

Представники Ассоціації ритейлерів зазначають, що нинішня стає критичною, бо очікування українських перевізників на перетин польського кордону в окремих випадках сягає 30 днів.

Через заблоковані поляками кордони українські перевізники змушені шукати альтернативні шляхи пересування. Зокрема, вони їздять через сусідні країни (Румунія, Угорщина). Це ускладнює доставку товарів та збільшує її в середньому на 2-3 дні. Власне, через довший шлях зростає і вартість перевезення, а в подальшому це невідворотньо спричинить підвищення цін на продовольчі продукти для кінцевих споживачів.

В Асоціації зазначили, що українські виробники зараз зіштовхнулись із відсутністю певних компонентів, упаковок чи обладнання, які надходять із закордону. Це в найближчому майбутньому спричинить дефіцит окремих категорій товарів на внутрішньому ринку України (оскільки ці імпортні компоненти дуже важливі).

Фінансові витрати через зниження обсягу торгівлі тільки в одній торгівельній мережі України всього лише за один тиждень іноді сягають 100 мільйонів гривень. Також в асоціації додали, що найкритичнішою ситуація є для мереж, що імпортують продовольчу продукцію, а саме — овочі, рибу, фрукти, крупи та молочні продукти. Адже для таких товарів необхідно забезпечити оптимальний температурний режим, а при довготривалому очікуванні на кордоні це неможливо.

Статистика від ритейлерів свідчить про те, що у відповідь на ситуацію на польському кордоні чимало українців відмовились від польської продукції. Такі дії стали символічною відповіддю на ту несправедливість, що чинять зараз поляки.

Польські фермери з 9 лютого 2024 року відновили акції протесту та стали перешкоджати руху українських вантажівок через декілька пунктів пропуску на кордоні, а саме – “Медика-Шегині”, “Хребенне-Равва-Руська”, “Дорогуськ-Ягодин”. Влада Польщі надала їм дозвіл на протести до 9 березня включно.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.