Забудьте слово “жаркое”: як правильно називати українською цю та інші страви національної кухні

Як часто ми чуємо в побуті слова "уха", "жаркое" й таке інше. Насправді ж в українській мові є відповідні назви цих страв. Та багато хто продовжує послуговуватися мовними кальками з російської.

Юшка

Якщо готуєте першу страву з додаванням риби – окуня, судака, карася тощо – ніколи не називайте її “уха”. Насправді це юшка. Таку ще козаки готували, додаючи подрібнений часник, сіль, мелений перець та нарізану зелень. Як бачите, з тих далеких часів мало що змінилося. Іноді риб’ячу юшку заправляли борошном. Тоді називали наїдок щербою.

Правильні назви українських страв

Холодець

Називати суто українську страву “холодное” теж неправильно. Шматочки м’яса, залиті густим м’ясним наваром можуть бути виключно холодцем. Хто винайшов цю драглисту страву, достеменно невідомо. Швидше за все, помітили, що кістковий навар гарненько застигає, от і почали відділяти м’ясо від кісток і заливати наваристим бульйоном.

Правильні назви українських страв

Сластьони

Забути треба й слово “пончики”, використовуючи український аналог сластьони. Наші предки здавна готували ці солодощі. Навіть у “Енеїді” Котляревського можна побачити згадку про цей десерт. Зазвичай це кульки з тіста, підсмажені у великій кількості олії. Готові солодкі вироби присипають цукровою пудрою.

Правильні назви українських страв

Вергуни

Для “хрустиков” є український відповідник – вергуни. Для їх виготовлення замішується тісто на яйцях із додаванням молока. Обов’язково слід влити трішечки спиртного. З готового тіста розкачують корж, який нарізають на смужки. Їх заплітають кісками й опускають на декілька хвилин у киплячий смалець.

Правильні назви українських страв

Печеня

Ніякого “жаркого” на столі в українців не повинно бути. Виключно печеня – м’ясна страва з картоплею та іноді з грибами. Жодні вечорниці в наших пращурів не обходилися без такого частування.

Правильні назви українських страв

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.