“Світ мій, дзеркальце, скажи…”: 12 магічних прикмет про дзеркало в оселі, у які вірять українці

Люстерко з давніх часів вважалось магічним предметом. Його використовували в різноманітних обрядах — наприклад, під час різдвяних ворожінь. "Один Факт" зібрав 12 забобонів про дзеркальце.

Дзеркало з давніх часів вважалось магічним предметом. Наші предки використовували його для проведення різних обрядів. Багато прикмет, пов’язаних із люстерком, дійшли і до наших часів. Навіть зараз, у вік технічного прогресу — стародавні прикмети про дзеркало використовують у побуті.

12 магічних прикмет про дзеркало
12 магічних прикмет про дзеркало

“Один Факт” зібрав для читачів 12 містичних прикмет і вірувань про люстерко.

Прикмета № 1: спати навпроти дзеркала не можна

Наші предки вважали, що вночі душа людська мандрує. Через дзеркало вона може попасти в потойбічний світ.

Прикмета № 2: не дивіться в дзеркало ввечері

Через дзеркало душу людини може забрати нечиста сила, яка якраз активізується саме ввечері. Люстерко в давнину вважали віконцем в потойбічний світ, в якому мешкають злі духи і демони.

Прикмета № 3: щоб побачити майбутнього нареченого — покладіть перед сном люстерко під подушку

Саме під час сну, згідно із давніми віруваннями – відкриваються ворота в потойбічний світ. Дзеркало, як провідник — може послати сплячій людині віщий сон.

Прикмета № 4: заборонено дивитись у дзеркало в оселі, де хтось вмер

Оскільки дзеркало — це портал у потойбічний світ – то після смерті кого-небудь в оселі усі люстерка завішують. Предки вважали, що на поверхні дзеркал залишається погляд померлої людини. той, хто погляне в таке дзеркало — може відразу потрапити у потойбічний світ або вмерти.

Прикмета № 5: не можна вішати дзеркало навпроти дверей

Навпроти дверей дзеркало також не вішали. Вважалось, що в цьому місці люстерко буде забирати позитивну енергетику будинку і виводити її за межі житла. Адже люстерко разом із дверима та вікнами створюють магічний коридор.

Прикмета № 6: щоб вберегтись від злих сил — носіть завжди люстерко із собою

Люстерко, яке знаходиться завжди поряд з вами – буде захищати від темних сил. Таке вірування пов’язано із тим, що на тильну сторону дзеркальця під час його створення наносять срібло. Цей дорогоцінний метал з давніх часів відлякував усіляку нечисту силу.

Прикмета № 7: під час грози люстерком краще не користуватись

Забобон про дзеркало та грозу виник через переконання предків у тому, що люстерко може накопичувати на собі як позитивну, так і негативну енергетику. Тобто, за допомогою цього предмету можна притягнути в оселю не тільки добробут, але й блискавку під час сильної грози.

Прикмета № 8: розбилось дзеркало – на вас чекають 7 років невдач

Люстерко — це потужний енергетичний портал. Якщо його зламати — енергетика в оселі погіршиться. Мешканців будинку будуть чекати лиха та нещастя.
В цій прикметі є й практична складова. Раніше цей предмет вважався дуже дорогоцінним. Його виготовляли з використанням срібла, а дозволити собі покупку дзеркал могли тільки заможні люди.

Прикмета № 9: в розбите дзеркало краще не дивитись

В розбите дзеркало дивитись не можна
В розбите дзеркало дивитись не можна

Якщо вірити цьому забобону, то погляд у розбите люстерко може навернути на людину багато горя та хвороб. Адже розбите дзеркальце — це зламаний вхід у потойбічний портал. Через нього виходить дуже негативна енергія, яка псує енергетичне поле людини (особливо, якщо воно в неї вразливе і слабке).

Прикмета № 10: перед виходом із дому треба завжди подивитись у дзеркало

Згідно з прикметою, така дія захистить вашу оселю від негараздів, грабіжників і злих сил.

Прикмета № 11: не можна підносити до люстерка дитину

Енергетичне поле в немовлят ще не зміцніло. Тому усілякі потойбічні сили через дзеркало можуть вразити дитину і вона буде довго хворіти, стане слабкою.

Прикмета № 12: вагітним жінкам не можна дивитись у дзеркало

Вагітна жінка більш вразлива перед темними силами. Тому погляд в нього може вплинути на неї негативно.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.