Що не можна віддавати з дому 20 березня, щоб не віддати удачу: народні прикмети на церковне свято 20.03

20 березня 2024 року – день особливий. Саме цієї середи відбудеться Сонцеворот – тобто весняне рівнодення. Обов'язково слід знати, що можна робити, а що краще відкласти на інші дні тижня.

20 березня відбудеться рівнодення, коли день і ніч зрівняються у часі. З наступного дня день почне поступово збільшуватися, відбираючи хвилинки й годинки у ночі. Тож можемо сміливо зауважити – дочекалися астрономічної весни. Мешканці ж Південної півкулі навпаки вступають у пору астрономічної осені.

Звісно, у такого видатного дня, коли сонце перебуватиме над обрієм рівно 12 годин, є чимало прикмет та особливих ритуалів, яких слід суворо дотримуватися, якщо бажаєте, аби все було добре.

Що треба робити 20 березня, а чого категорично не можна

Цей день українці здавна називали Сонцеворотом і випікали булочки та печиво у формі жайворонків. Дітвора цих “пташок” запускала в небо. Якщо вдавалося зловити випічку, значить, це на добро.

Господині приховували в жайворонках різні сюрпризики – шматочок нитки, ягоди, горішки тощо. Кому що дістанеться, така доля й буде. Дівчата співали веснянок, а хлопці розпалювали багаття, через яке стрибали люди разом із домашньою худобою – аби не хворіти.

Що треба робити 20 березня, а чого категорично не можна

Цього дня обов’язково слід нарізати гілочок верби. Вербовим віником вимести сміття з хати, пошмагати гілочкою хворого, щоб одужав, а здорового, щоб не хворів. Залиште кілька гілочок у будинку, щоб захистити оселю від нечистої сили.

Закохані мають обов’язково побути разом, аби зміцнити почуття, а самотні загадують бажання на кохання, яке обов’язково справдиться.

У жодному разі 20 березня не можна сваритися, створювати безлад в оселі, відкладати гроші та садити вербу. Спати пізно лягати теж не можна – це на біду.

Церква у цей день вшановує пам’ять Святих преподобних Отців, убитих у монастирі святого Сави. Позбавилися життя від рук сарацинів преподобні Іоанн, Сергій, Патрикій та чимало інших видатних монахів Єрусалимської Лаври.

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?