Як і коли обрізати вишню навесні: тонкощі від досвідчених садівників для великого і здорового врожаю ягід

Збираючись обрізати дерева, не забудьте про вишні. Вони хоч рослини й не вибагливі, та все одно потребують догляду. Адже кожному господарю хочеться отримати гідний урожай ягоди.

Щойно температура повітря установиться на позначці +5°C, слід братися за формування крони вишневих дерев. Це слід робити обов’язково за ясної днини, щоб зрізи встигли підсохнути.

Обрізку робіть, поки по гілках не пішов сік і не набрякли бруньки. Коли з’являться перші листочки, можна прибирати тільки гілки, що підмерзли. У молодого деревця слід залишити скелетні гілки. Вони мають перебувати на відстані близько 15 см.

Як правильно обрізувати вишню навесні

Надалі щороку проводьте сухі гілки та ті, що ушкоджені. Також приберіть пагони, які заважають провітрюваності та загущують крону. Верхівки теж зріжте. Вишневому дереву достатньо бути 3-3,5 м заввишки.

Гілки не повинні переплітатися. Якщо таке сталося, залиште один найрозвиненіший пагін, решту безжально приберіть. Дуже обережно поводьтеся з молодими гілочками. Зазвичай цвітуть саме вони. Тому такі пагони можна зменшувати лише на третину.

Як правильно обрізувати вишню навесні

З часом дерева старішають, тому обрізання допомагає омолодити вишню й подовжити життя. У старого дерева скелетні гілки сильно не зачіпайте. Це стане великим стресом для вишні, і вона погано родитиме.

Помітивши поросль внизу стовбура, позбудьтеся її. На відстані 80 см від землі не повинно бути жодних гілочок. Наступні пів метра мають займати 6 гілок. Ті, що зростають надто наближено до скелетних гілок, теж прибирайте.

Якщо правильно обріжете вишні навесні, восени не доведеться брати до рук секатор. Не забувайте кожен зріз обробляти садовим варом, щоб убезпечити вишеньки від потрапляння грибкових інфекцій.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?