Коли Великдень в Україні 2024 та чи будуть вихідні? Все що зараз потрібно знати про головне церковне свято

З давніх-давен українці вірили, що на Великдень відкриваються небеса, а душі померлих предків спускаються на землю. Це свято своїми традиціями зберіглося, ще з давніх давен.

5 травня 2024 року православні українці відзначатимуть одне з найважливіших церковних свят – Великдень. Це не просто день, коли ми збираємося з близькими за столом з паскою та крашанками, а й свято, яке сягає корінням у сиву давнину та сповнене глибоких символів та традицій.

Звичаї та обряди

З давніх-давен українці вірили, що на Великдень відкриваються небеса, а душі померлих предків спускаються на землю. Тому з цим святом пов’язано багато цікавих звичаїв та обрядів, які мали на меті задобрити духів та забезпечити благополуччя в родині.

Стравування

Важливу роль у святкуванні Великодня відіграє святкова трапеза. Її головними елементами є:

Паска –  Солодкий хліб, який символізує тіло Христа. Його печуть у різних формах, прикрашають глазур’ю, горіхами та родзинками. також люди завжи роблять писанки. та крашанки Яйця, фарбовані в різні кольори, найчастіше – в червоний, який символізує кров Христа.

Їх розписують вручну, використовуючи віск, бджолиний віск та барвники. А крашанки –  це яйця, просто відварені з лушпинням цибулі, які набувають красивого коричневого кольору. Їх вважають символом нового життя. На столі також має бути м’ясо, ковбаси, сири та інші страви.

Великдень-2024 року: нова дата святкування
Великдень-2024 року: нова дата святкування та традиції

Традиції

Вранці у день Великодня віруючі йдуть до церкви, щоб освятити паски, крашанки та інші страви. Вітаючи один одного з Великоднем, люди кажуть: “Христос воскрес!”, а у відповідь чують: “Воістину воскрес!”.

Цього дня прийнято ходити один до одного в гості, ділитися паскою та крашанками, а також дарувати подарунки. З писанками пов’язано багато ігор та ворожінь. Наприклад, люди б’ються писанками, щоб визначити, чия з них міцніша, або котять їх по лотку, щоб дізнатися, чия з них докотиться далі.

Нехай це свято принесе вам мир, щастя та єднання!

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.