Паспорти-книжечки відійдуть у минуле і стануть раритетом: в Україні планують повністю перейти на ID-картки

В Україні хочуть повністю вилучити паспорти-книжечки. Скільки часу дають на отримання пластикової ID-картки і як буде проходити процедура заміни? Читайте деталі в матеріалі від "Одного факту".

В Україні хочуть повністю вилучити паспорти-книжечки. Коли саме це станеться і в які строки громадянам треба поміняти паперовий документ на пластиковий? Читайте деталі в матеріалі від “Одного Факту”.

Перші ID-картки в Україні запровадили восени 2016 року. Після цього дійсними вважаються обидва різновиди документів: паперовий паспорт зразка 1994 року та пластиковий біометричний документ.

В 2020 році премʼϵр-міністр України Денис Шмигаль зі своϵю командою зареϵстрував у Верховній Раді законопроϵкт, у відповідності із яким Україна в майбутньому повністю відмовиться від паспортів-книжечок зразка 1994 року. Але до сьогодні цей законопроϵкт так і не було розглянуто.

Ще в 2021 році Комітет з питань правової політики України наполягав на тому, що законопроϵкт за номером 3986 необхідно розглянути і прийняти. Народні депутати навіть створили йому альтернативу, яку в подальшому було відхилено.

Паспорти-книжечки в Україні скоро стануть раритетом
Паспорти-книжечки в Україні скоро стануть раритетом

Законопроϵкт про повну заміну паспортів-книжечок пластиковими картками, якщо його все ж затвердять — призведе до того, що українці зможуть отримувати лише паспорти нового зразку (ID-картки). Якщо паперовий документ було отримано громадянином раніше, то він залишиться дійсним до завершення строку його дії.

“Один Факт” нагадуϵ що паспорти-книжечки в Україні треба оновлювати в 25 та 45 років та вклеювати в нього актуальне фото.

Необхідність прийняття нового закону про ID-картки у Верховній Раді пояснили двома причинами. По-перше, паперовий документ легко підробити. І цим можуть скористатись шахраї.

По-друге, останню партію паспортів-книжечок в Україні виготовляли в далекому 2013 році. І зараз, більш ніж через 10 років – чистих бланків такого паспорту майже не залишилось.

Позбавлятись від паспортів старого зразку керманичи країни планували поступово. У разі затвердження законопроекту № 3986 громадяни отримують пластиковий паспорт, в який не потрібно буде вклеювати фото по досягненні певного віку (25 та 45 років). Видавати ID-картки будуть відповідні державні органи.

В україні хочуть повністю перейти на ID-картки
В україні хочуть повністю перейти на ID-картки

Оскільки цей законопроϵкт до ціϵї пори не підтримали – українці можуть користуватись паспортами-книжечками та слідкувати за тим, щоб в них були вчасно оновлені фотографії.

Нові статті

Схожі статті

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.

Андрій Данилко відкрив секрет своїх стосунків: що то був за поцілунок між тим та заміжньою мамою Сердючки?

Артист Андрій Данилко багато років виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки. Про його особисте життя ходять легенди. Зокрема, співаку приписують стосунки із сценічною "мамою", Інною Білоконь.

Сукня під вечір п’ятниці: Настя Каменських “розхристала” душу навстіж, щоб танцювати до ранку (Відео)

Відома співачка Анастасія Каменських показала, в якій сукні запланувала танцювати до ранку. Потап вже оцінив наряд коханої. І готовий відпустити в ньому благовірну на зустріч з подружками.

В діадемі з намиста і білій сукні: 37-річна Настя Приходько пішла під вінець вдруге після 11 років шлюбу

Співачка Анастасія Приходько відзначила особливу дату в родині другим вінчанням. Зірка показала себе із чоловіком Олександром в храмі, посеред ікон і розповіла про нові обітниці перед Богом.