З 1 червня в Україні майже в 2 рази зросла вартість електроенергії: скільки платити українцям за 1 кВт

Український уряд затвердив нові тарифи на електричну енергію з 1 червня. Вже на початку літа українці будуть платити за світло майже в 2 рази більше і незалежно від кількості спожитих кВт.

Наприкінці травня 2024 року в Кабміні жваво обговорювали законопроєкт про підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Нова вартість за спожите світло мала б стати певним компромісом між соціальним захистом населення і потребами енергетичної галузі країни.

Під час обговорення нових тарифів розглядались різні варіанти. В передостанні дні травня стало відомо, що імовірніше за все уряд впровадить так званий “двоповерховий” тариф на світло. Тобто, українцям запропонують схему, яка вже діяла до 1 червня 2023 року і передбачала оплату спожитої електроенергії по 2-м тарифам:

  • До 100 кВт включно: 1.44 грн./кВт;
  • Споживання зверх норми в 100 кВт: 1.68 грн./кВт.

Починаючи з 1 червня минулого, 2023 року уряд впровадив єдиний тариф на світло для усіх побутових споживачів електроенергії на рівні 2.64 грн/кВт. Ця вартість діяла протягом всього року.

Затвердити новий законопроєкт про підвищення вартості світла в Україні Кабмін мав би ще 30 травня. Але рішення так і не було прийнято. Депутати відклали його розгляд, а вже наступного дня, 31 травня — винесли неочікуваний вердикт. Тариф на спожиту електроенергію залишиться єдиним, без диференціації за рівнем споживання. Але вартість його зростає трохи більш, ніж в 1.6 рази.

Згідно з рішенням українського Кабміну, з 1 червня 2024 року українці платитимуть за електричну енергію за наступним тарифом: 4.32 грн/кВт. Ця вартість діятиме протягом всього наступного року — до початку травня 2025 року. Отже, за світло громадяни України тепер платитимуть на 64% більше, аніж раніше.

В Україні з 1 червня 2024 року почав діяти новий тариф на світло
В Україні з 1 червня 2024 року почав діяти новий тариф на світло

Для споживачів, які встановили в оселі двозонний лічильник — зберігаються пільгові тарифи у нічний час. В період з 23 години ночі і до 07 години ранку вони зможуть споживати світло за пільговою вартістю, що на 50% нижча від звичайного тарифу і становить 2.16 грн./кВт.

Окремі тарифи для будинків з електричним опаленням

Український уряд потурбувався про побутових споживачів, які мешкають у будинках з електричним опаленням. Для них впроваджено окремий тариф. Від 1 червня 2024 року вони платитимуть, які раніше, 2.64 грн./кВт за умови споживання 2000 кВт на місяць.

За всю електрику, спожиту вище цієї норми — оплата буде за тарифом 4.32 грн./кВт.

Підвищення тарифів на електоренергію в Україні було вимушеним рішенням. Воно повʼязане із постійними руйнуваннями енергосистеми під час обстрілів та необхідністю відновлення. Інакше країна взагалі може лишитись без енергопостачання.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.