Прапрапрадід мандрівника Миколи Миклухо-Маклая був отаманом на Січі: з нього списано образ Тараса Бульби

Мало хто знає, що предки видатного мандрівника Миколи Миклухо-Маклая, на честь якого назване узбережжя острова Нова Гвінея, є українцями. Прапрапрадід був отаманом Запорізької Січі.

Ще за часів Богдана Хмельницького Охрім Макуха (Миклуха) обіймав посаду курінного отамана. Його донька вийшла заміж за шотландського лицаря Майкла МакЛея. У прапрапрадіда відкривача нових земель були сини Омелько, Назар та Хома.

Спочатку всім гуртом воювали проти поляків, та Назар перейшов на бік ворога, оскільки закохався у панночку. Брати вирішили тишком-нишком викрасти зрадника й покарати. Але польська варта стала на заваді. Тоді Охрім забрав Назара, а Хома вступив у нерівний бій та загинув. На перебіжчика у ворожий стан чекала сумна участь.

Микола Миклухо-Маклай – нащадок отамана Запорізької Січі

Саме цей сюжет було покладено Миколою Гоголем в основу повісті “Тарас Бульба”. Тож нащадок отамана віддячив письменнику, назвавши його ім’ям річку. Папуаси й досі звуть її Гоголь.

Правнука Охріма Степана Макуху дражнили Махлаєм, бо був капловухим. Під час російсько-турецької війни та штурму Очакова сотник Війська Запорозького проявив чудеса мужності. За це отримав орден, звання хорунжий та російське дворянство.

Микола Миклухо-Маклай – нащадок отамана Запорізької Січі

Оскільки Макуха-Махлай звучало принизливо, Степан переробив прізвище на більш звучне Миклухо-Маклай. Його правнук Микола і став знаменитим вченим-антропологом.

Народила козацького нащадка жінка, у пращурах якої з одного боку був німець Гете, а з іншого – поляк Міцкевич. Сталося це в Малині на Житомирщині у 1846 році.

Хлопчик зростав дуже розумненьким, але був хворобливим, тож його навіть до школи не хотіли брати. А згодом він перетворився на вченого-антрополога зі знанням 13 мов та відкривача нових земель. Помер мандрівник у вишиванці у 41 рік у Петербурзі.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.