Слідом за світлом подорожчає і хліб: на скільки зросте вартість продукту і від чого це залежить – 3 причини

Вартість хлібу в Україні невдовзі суттєво зросте. На скільки підвищиться ціна та чи зміняться смакові властивості продукту? Про це розповів Президент всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко спрогнозував ціни на хліб на найближче майбутнє. Вже протягом наступних місяців ціна одного із головних продуктів збільшиться на 30%.

І це — не тільки через зростання вартості електроенергії, адже без неї жоден хлібчик не спечеш. Є ще два фактори, через які відбудеться суттєве подорожчання хлібу. І це — мобілізація та нестача зерна для виробництва борошна.

Вартість хлібу в Україні зросте на 30% протягом найближчих тижнів
Вартість хлібу в Україні зросте на 30% протягом найближчих тижнів

Юрій Дученко зауважив, що більшість підприємств, які виготовляють хліб — належать до критичної інфраструктури. Однак періодичні вимкнення світла навіть їх не оминають стороною. Так само, як і підвищення вартості електроенергії.

Деякі з хлібопекарських компаній переходять на випадок відключень світла на електрогенератори. Це, в свою чергу – впливає на стабільність роботи й формування вартості готового хлібу.

І хоча хлібна галузь споживає енергії небагато під час виробництва — статті розходів збільшуються через те, що відключення світла поза графіком стають причиною появи браку. А ще — виходу з ладу робочого обладнання.

На думку Юрія Дученка – впроваджені графіки відключень світла переривають технологічний цикл виробництва та для таких підприємств взагалі не підходять.

На вартість хліба впливає і ситуація в українській енергетичній системі. Якщо собівартість приготування хліба за простим рецептом містить в собі трати на електрику на рівні 50 копійок, то за обслуговування генератора доводиться платити вже 1.50 гривень – за випікання однієї одиниці хліба.

Ще одна проблема, з якою зараз стикається хлібна галузь — це бронювання. Через відсутність людей деяким підприємствам доводиться змінювати обсяги виробництва та роботи і скорочувати асортимент.

Додає клопоту і відсутність зерна 2-го та 3-го класу. Юрій Дученко повідомив, що на сьогоднішній день борошномели вже не можуть віднайти необхідний клас зерна, аби сформувати помольні партії. Тому вартість борошна зросла вже сьогодні на 25-30%. Це також вплине на ціну готового хлібу.

В підсумку, якщо врахувати усі проблеми, що існують в хлібопекарській галузі – передумови для подорожчання хліба на 10% створені вже зараз. В наступні місяці ціни на продукт, імовірно, можуть злетіти ще на 20%.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.