На Житомирщині можна спостерігати рідкісне природне явище: чебрець зацвів незвичним кольором (ФОТО)

Екологи з Поліського природного заповідника, що на Житомирщині – помітили та зафіксували дивовижне природне явище. Тут чебрець зацвів… білим кольором замість традиційного фіолетового.

Співробітники із сектору еколого-освітньої роботи Поліського заповідника розповіли про рідкісне явище, яке зафіксували на Житомирщині. В охоронній зоні на околицях села Селезівка науковці помітили, що чебрець вперше в історії цього регіону зацвів… білим кольором. В минулі роки ця декоративна і цілюща рослина заквітала лише фіолетовими суцвіттями. В Коростенькому районі, де розташоване село з природоохоронною територією – білий чебрець зустрічають вперше.

Завідувачка сектору еколого-освітньої роботи Наталія Андрухович розповіла також цікаві подробиці про чебрець звичайний, який заквітає в липні місяці.

В селі Селезівка Житомирської області помітили чебрець білого кольору
В селі Селезівка Житомирської області помітили чебрець білого кольору

За словами Андрухович – ця рослина доволі непримітна, але з давніх часів вважалась серед людей енергетично сильною та цілющою. З самої сивої давнини чебрець належить до релігійно-обрядових трав. Його використовували ще волхви — для обкурювання капищ.

Якщо довіряти народним повірʼям, то чебрець дуже сильно впливає на плодоріддя, а ще – зміцнює шлюб. Саме тому з цієї трави плели віночки і вдягали їх на голови нареченим.
Наталія Андрухович зазначила, що чебрець з давніх часів називали богородицькою травою. В середні віки шарфи, розшиті чебрецем, носили на собі лицарі. Цей аксесуар вважався символом мужності сміливого воїна.

А ось в стародавньому Єгипті чебрець використовували для муміфікації знатних осіб.

Широко використовується чебрець і в народній медицині. Ним лікують невралгії, захворювання дихальних шляхів та безсоння. В кулінарії чебрець використовують, як приправу. В цій рослині міститься багато ефірних олій, завдяки яким вона зберігає свій аромат набагато довше.

Чебрець на Житомирщині зацвів незвичним білим кольором
Чебрець на Житомирщині зацвів незвичним білим кольором

Фахівчиня з Поліського заповідника радить заготовляти чебрець в сушеному вигляді. Сушать рослину в захищеному від прямих сонячних променів місці. Краще за все розкласти травʼяний збір на свіжому повітрі або ж на горищі.

Нові статті

Схожі статті

“Ну що, 20 років”: Оля Полякова в 45 знов стала нареченою – святкує фарфорове весілля разом з Буряковським

Співачка Оля Полякова сьогодні святкує фарфорове весілля із чоловіком Вадимом Буряковським. Подружжя прожили пліч-о-пліч 20 років. Королева ночі пригадала, з чого починалось їх подружнє життя.

“Мені все одно”: 41-річна Джамала розсекретила, як приводить себе до форми після народження третьої дитини

Відома співачка Джамала, яка 24 травня 2024 року народила третього сина – розсекретила, як приводить себе у форму після пологів. "Один факт" розповість, чи є в артистки якийсь секрет стрункості?

Більше не холостячка: 42-річна Віра Брежнєва закрутила новий роман після розлучення з Меладзе – хто він

Віра Брежнєва показалась з величезним букетом у своїх соціальних мережах та натякнула на новий роман. Як виглядає цей загадковий чоловік - не Костянтин Меладзе.

“Не мої люди”: Євген Клопотенко розсекретив, кого з українських артистів не долюблює – Полякова і не тільки

Шеф-кухар Євген Клопотенко розсекретив інформацію про артистів, які йому не до вподоби. Зокрема, кулінар зізнався, чому не любить творчість Олі Полякової та чим йому не догодила Анна Алхім.