Житомирські кавуни замість херсонських: звідки в Україну завозять кавуни у 2024 році та скільки коштує 1 кг

На початку літа ринок баштанних культур формували за рахунок імпорту кавунів з інших країн. Зараз ситуація трохи стабілізувалась і в продажу зʼявились баштанні від українських виробників.

В цьому році площі українських полів, засаджені кавунами – найменші за всю історію. На початку літа ринок баштанних культур взагалі формували імпортні кавунчики, які завозили до України з Італії, Греції, Туреччини, Іспанії. Трохи згодом на прилавках стали зʼявлятись і баштанні від українських виробників, але через засилля імпорту доводилось знижувати вартість продукту – щоб витримати конкуренцію.

В 2024 році сезон кавунів в Україні досяг свого піку на 4 тижні раніше. Збирати баштанні культури на українських полях розпочали з середини червня. Але якщо раніше найбільші обсяги постачали на внутрішній ринок виробники з Херсонщини, то цього року ситуація змінилася. Обсяги продукції звідти стали набагато меншими через окупацію лівого берега та велику кількість замінованих полів на правому березі. Тому херсонські кавуни цього року на ринку особливої погоди не роблять.

Експерти розповіли, які регіони України наповнюють ринок кавунами в цьому році
Експерти розповіли, які регіони України наповнюють ринок кавунами в цьому році

Натомість, перші великі партії українських кавунчиків стали надходити на ринки з Одещини, Закарпаття, Вінницької та Миколаївської областей. Вони поступово стали витісняти з ринку імпортні товари і це призвело до зниження вартості баштанних.

Аналітичний проєкт “EastFruit” наводить дані, згідно із якими вартість кавунів українського виробництва обвалилася після 8-9 липня. Зараз ціна продукту на прилавках магазинів та супермаркетів коливається в межах 10-18 гривень за 1 кг. Це приблизно на 40% дешевше, аніж минулого тижня.

Зменшення вартості кавунів відбулось через сезонне зростання пропозицій від місцевих господарств. Насправді, кавуни, що завезені з інших країн – коштують дорожче за наші, українські. Наприклад, на цьому тижні торгівельна мережа “Сільпо” пропонувала кавуни з італійських полів по 50 гривень за 1 кг.

Водночас в Києві роздрібна ціна кавунів українського виробника становить в середньому 23-25 гривень за 1 кг (тобто, вдвічі дешевше за імпорт).

Нові статті

Схожі статті

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.

Вийде в 100 разів смачнішим, ніж магазинний: рецепт домашнього томатного соку на зиму за лічені хвилини

Обов'язково приготуйте його прямо зараз, вийде ну дуже смачно: рецепт домашнього томатного соку за лічені хвилини. Не лише економно, а й швидко.

Елітна квартира в центрі Києва: 50-річний Данилко показав свою квартиру на Хрещатику – не всім так жити

Андрій Данилко веде доволі приватний спосіб життя, але в рамках одного проєкту вирішив показати своє місце, де він спить щодня, зокрема квартиру в центрі столиці.

Непублічний зовсім: зірка 1+1 Іванна Онуфрійчук показала чоловіка-іноземця – переїхала з ним до Швейцарії

Життя Іванни Онуфрійчук кардинально змінилось після появи її чоловіка Алмаза, до якого вона переїхала в Швейцарію - як виглядає обранець телеведучої?