10 мудрих цитат Ірини Фаріон про мову і життя, якими вона запам’яталася в українському суспільстві

Сьогодні о 19.00 в одномі з храмів Львова розпочався Парастас за мовознавицею Іриною Фаріон. "Один Факт" пропонує пригадати, якими висловами запамʼяталась ця жінка?

Надвечір пʼятниці, 19 липня 2024 року зі Львова надійшли тривожні новини. Невідомий зчинив замах на жінку і втік з місця злочину. Трохи згодом стало відомо імʼя постраждалої. Це була 60-річна українська мовознавиця Ірина Фаріон.

Які вислови Ірини Фаріон стали крилатими
Які вислови Ірини Фаріон стали крилатими

Особа жінки українцями сприймалась неоднозначно. Хтось любив її за чітку громадянську позицію та любов до української мови. Інші – недолюблювали пані Ірину з цієї ж причини.

Сьогодні, 21 липня, о 19.00 вечора у львівському храмі на вулиці Театральній розпочався Парастас за новопреставленою Іриною Фаріон. Богослужіння в храмі триватиме до 22 години вечора. Вже наступного дня, в понеділок – Ірину Фаріон поховають на Личаківському кладовищі.

Донька жінки, Софія Семчишин, вже пообіцяла продовжити справу мами та зробити все, аби втілити її ідею в життя.

В памʼять про справжню патріотку Ірину Фаріон “Один Факт” зібрав 10 мудрих висловів, які їй належали.

10 висловів Ірини Фаріон, які стали крилатими
10 висловів Ірини Фаріон, які стали крилатими

Вислів № 1. Влада, що не здатна захистити державної мови, ніколи не захистить державних територій

Вислів № 2. Орлиці не сповідаються перед гієнами. Цей вислів мовознавиця сказала під час спілкування із журналісткою українського каналу. Коли репортерка спиталася, чи насправді пані Ірина мала членство в комуністичній партії – політикиня засміялася та вимовила фразу, яка стала крилатою.

Вислів № 3. Говорити українською – це означає панувати

Вислів № 4. Любов – це те, до чого треба докладати зусиль. У нас люди думають, що воно тобі з неба падає і все. Є культура кохання. Борщ ти звариш тоді, коли є полумʼя.

Вислів № 5. Треба знати: у кого душа вишита, а хто сховав відсутність душі за вишиванкою

Вислів № 6. В основі націоналізму як ідеології лежать природні цінності, захист своєї землі

Вислів № 7. Я – тимчасова, але ідея, яку я сповідую – вічна

Вислів № 8. Маша – форма не наша. Цю фразу Ірина Фаріон вимовила ще в 2010 році – під час відвідування одного з дитячих садочків Львова. Філологиня розповідала дітям про національну ідентичність та закликала: ніколи не називати українську Марічку “Машею”, а Петрика – “Петєю”.

Вислів № 9. Я не річ – я маю крила! Вислів зʼявився у 2013 році, коли Ірина Фаріон розповідала про свій побут та власні візити до салонів краси. На думку мовознавиці – жінка завжди має бути красиво вбрана та одягнена. Та в той же час з одягу не варто робити культу, бо люди – це не речі.

Вислів № 10. Мова – це скеля, на якій стоїть велика українська споруда.

Нові статті

Схожі статті

“У неї проблеми з чоловіками”: відьма Марія Тиха висловилась про особисте життя 36-річної Лесі Нікітюк

Леся Нікітюк завидна холостячка, яка лише оприлюднювала інформацію, що якийсь час перебувала у вільних стосунках, але про єдиного обранця ніколи нічого не казала. Що відомо про особисте життя зірки?

Карʼєра на паузі: куди зникла зірка 2000-х Гайтана, яка здобула шалену популярність – давно не в Україні

Гайтана була однією з найзатребуваніших артисток кілька років тому, але свою популярність швидко втратила - де зараз перебуває співачка та чим займається?

Мінімум 7 мільйонів за особняк: 54-річна Ірина Білик похизувалась власним просторим заміським маєтком

Поп-діва Ірина Білик хоч і не знайшла своє справжнє кохання, але живе в задоволення у своєму розкішному будинку під Києвом - як же він виглядає?

Смачна намазка на бутерброди: ідеальний рецепт для ситого сніданку, що пасує до кожного ранку

Вранці зазвичай часу на приготування корисної їжі не вистачає. Але водночас хочеться додати до чаю шматочок хліба із паштетом. Наступний рецепт – чудова можливість урізноманітнити свій раціон.