Українське слово польського походження: хто такий “варʼят” і в яких регіонах про нього говорять частіше

Український діалект "варʼят" набув популярності в суспільстві завдяки розважальній програмі "Варʼяти-шоу", яка почала виходити на "Новому Каналі" в 2016 році. Розповідаємо про значення цього слова.

Українська мова багата на різноманітні діалекти. Вони залежать від регіону використання та культурно-історичних подій, які відбувались на тій чи іншій території.

Варʼят – україномовний діалект, що притаманний переважно людям із Львівщини та навколишніх територій. В інших регіонах України його також чули, та мало хто знає про те, що воно насправді означає. Тому “Один Факт” підготував його тлумачення.

Варʼят – слово, що належить до галицького діалекту. Воно має польське походження та в перекладі з цієї мови значить “божевільний”, “несповна розуму”, “ненормальний”.

Варʼяти-шоу на чолі із Сергієм Притулою
Варʼяти-шоу на чолі із Сергієм Притулою

Частіше за все це слово можна почути переважно в західних українських областях. “Варʼят” знаходить своє призначення і в пісенній творчості. Зокрема, в пісні популярного гурту “Скрябін” “Ти моє море” присутні такі слова:

Кругом одні варʼяти, я варʼятом чуть не став

В 2016 році на телевізійні екрани в Україні вперше вийшла розважальна передача з гумористичним контекстом “Варʼяти-шоу”. В переліку зіркових учасників був і шоумен Сергій Притула.

В 2001 році була опублікована збірка гуморесок письменника Івана Ярича, що називалася “Повна хата варʼята”.

Головними синонімами слова “Варʼят” можна назвати маячливий, навіжений, нерозумний, безрозсудний, шалений, нерозумний.

До речі, в 2008 році у Львові мережа ресторанів «!FEST» відкрила заклад харчування, який отримав назву “Варʼят”.

В українській мові існує багато похідних форм цього слова. Наприклад, “варіюватий” в значенні “божевільний”, “зваріятіти” – “зійти з розуму”, “варʼювати” – “біситися”, “божеволіти”.

Також зі словом “варʼят” вигадали купу фразеологізмів. Зокрема, “варʼят з мокрою головою” значить “дурник”, а “йти на варʼята” – “відправлятися на екзамен не підготовленим”.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.