Про нього йде недобра слава: що робити з листям волоського горіха восени, щоб воно принесло користь

Більшість садівників та городників ставляться до опалого листя волоського горіха з обережністю. Чи насправді його не можна використовувати у якості добрива? "Один Факт" зараз розкриє цю таємницю.

Листя волоського горіху, яке восени облітає з дерев – має недобру славу. В народі давно вважають, що і дерево волоського горіха, і листя не дозволяють рости ані бурʼянам, ані культурним рослинам. Нібито в складі листя є певні ядовиті речовини, через які багато культурних рослин перестають плодоносити або погано ростуть.

Тож, давайте спробуємо розібратися, чи дійсно листячко волоського горіха можна використовувати як добриво.

Чому дерево та листя волоського горіха вважають не кращими сусідами?

Існує розповсюджена думка, що волоський горіх виділяє у відкритий ґрунт хімічні речовини. Вони пригнічують ріст та активний розвиток сусідніх культурних рослин.
Виною всьому – речовина юглон, що міститься в листячку волоського горіха. Опинившись в ґрунті – юглон перетворюється на токсичну речовину.

Що можна зробити з листям волоського горіха восени – корисні поради
Що можна зробити з листям волоського горіха восени – корисні поради

Серед найбільш чутливих до юглону городних культур можна назвати картоплю, помідори, ожину, яблуню, капусту, горох, огірки, дуб, азалії, півонії і сосну.

Однак наявність юглону в складі листя волоського горіха – зовсім не привід палити листя волоського горіха. Адже за його допомогою можна позбутись від польових мишей. Для цього листя з волоського горіху просто підкладають в мишині нірки.

Досвідчені дачники розповідають, що у вологому, суглинистому та важкому ґрунті добриво у вигляді опалого листя волоського горіха краще не застосовувати. Адже хімічна речовина юглон має властивість із плином часу здатна накопичуватись в землі.

Водночас в сухих та легких ґрунтах юглон легко окислюється. Тому по сусідству із ним чудово ростуть півонії та ще і квітнуть гарно.

Що можна зробити з листям волоського горіха восени – корисні поради
Що можна зробити з листям волоського горіха восени – корисні поради

Попри розповсюджену думку з листя волоського горіха виходить чудове добриво. Але приготування компосту з нього краще виконувати в окремих контейнерах або мішках.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.