Від мрії до реальності: корисні поради, як доглядати за цитрусовими деревами в квартирі та збирати плод

Вирощування цитрусових дерев у домашніх умовах – цілком реальне завдання, яке приносить як естетичне задоволення, так і велику практичну користь.

Вирощування цитрусових дерев у домашніх умовах стало популярним серед любителів кімнатних рослин та садівництва. Лимони, апельсини, мандарини та навіть лайми можуть стати справжньою окрасою вашого інтер’єру, а також джерелом смачних і корисних плодів. Але чи реально виростити цитрусове дерево вдома і чого потрібно дотримуватися для успішного результату?

Вибір правильного виду для домашнього вирощування

Перш за все, важливо обрати правильний вид цитрусового дерева для вирощування в кімнатних умовах. Не всі види підходять для життя у квартирі чи будинку. Найбільш підходящі варіанти – карликові сорти лимонів (наприклад, сорт “Мейєр”), карликові мандарини та апельсини. Вони займають менше простору і легше адаптуються до умов приміщення.

Також є декоративні сорти цитрусових, які спеціально виведені для вирощування у вазонах і контейнерах. Такі дерева зазвичай невисокі, але можуть дати непоганий врожай, якщо за ними правильно доглядати.

Виростити дерево в домашніх умовах набагато простіше, ніж здається
Виростити дерево в домашніх умовах набагато простіше, ніж здається

Створення ідеальних умов для вирощування

Для успішного вирощування цитрусових дерев вдома важливо забезпечити їм комфортні умови. Найважливіші фактори:

  • Світло. Цитрусові потребують багато сонця. Ідеальним місцем для них буде підвіконня на південній або південно-західній стороні, де вони зможуть отримувати максимальну кількість світла. У зимові місяці, коли дні короткі, варто використовувати додаткове підсвічування, аби рослини не страждали від браку сонячного світла.
  • Температура. Цитрусові дерева люблять тепло, але не витримують спеки або холоду. Ідеальна температура для них – 20-25°C вдень і не нижче 15°C вночі. У зимовий період важливо уникати протягів і різких перепадів температури.
  • Полив. Цитрусові не люблять застою води, тому дуже важливо стежити за регулярністю поливу, але не заливати рослину. Поливати потрібно, коли верхній шар ґрунту підсихає. У спекотну погоду частоту поливу можна збільшити, але вода не повинна застоюватися в горщику. У зимовий період поливати потрібно рідше.
  • Вологість повітря. Цитрусові люблять високу вологість. Тому в зимовий період, коли в приміщенні працюють обігрівачі, корисно регулярно обприскувати листя водою або використовувати зволожувач повітря.
  • Ґрунт і підживлення. Для цитрусових дерев підходить легкий та добре дренований ґрунт. Можна використовувати спеціальну землю для цитрусових, яка доступна в магазинах для садівників. Підживлювати цитрусові варто один раз на місяць у весняно-літній період комплексними добривами для цитрусових рослин.
Корисні поради про вирощування домашнього дерева
Корисні поради про вирощування домашнього дерева

Проблеми, з якими можна зіткнутися

Хоча вирощування цитрусових дерев вдома може здатися привабливим, це потребує певних зусиль. Однією з найпоширеніших проблем є шкідники – павутинні кліщі, щитівки, попелиці. Щоб уникнути зараження, варто регулярно перевіряти рослину і при необхідності використовувати спеціальні препарати для боротьби зі шкідниками.

Також може виникати проблема з пожовтінням листя. Це може бути сигналом про недостатність поживних речовин або проблеми з поливом.

Чи будуть плоди?

Цитрусові дерева, вирощені в домашніх умовах, можуть приносити плоди, але для цього потрібно створити для них правильні умови і доглядати з любов’ю та увагою. Плоди цитрусових зазвичай з’являються на другий або третій рік після посадки, але все залежить від виду і способу вирощування. Найкращі результати можна отримати з щеплених дерев.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.