Яке церковне свято 24 листопада: що попросити в молитві до покровительки жінок та дівчат? Іменини і традиції

В п'ятницю, 24 листопада — йде 328-й день року. Рік 2023-й наближається до завершення. До новорічних свят залишилось 37 днів. В церковному календарі — день Катерини Олександрійської.

В православному календарі на 24 листопада 2023 року — день пам’яті Катерини Олександрійської. Ця дівчина — християнська мучениця, у вільний час займалась вивченням робот відомих письменників, лікарів та філософів. А ще Катерина добре володіла ораторським мистецтвом.

Свята Катерина Олександрійська
Свята Катерина Олександрійська

До християнської віри дівчина обернулася після бесіди з одним сірійським ченцем. Якщо вірити церковним переказам — одного разу до Катерини уві сні прийшов янгол і подарував їй обручку від самого сина Божого — Іісуса Христа.

Одного разу Катерина завітала до язичницького храму, де проводилося жертвоприношення. Вона закликала імператора Максиміна відвернутися від ідолопоклонства. Цей правитель був вражений неймовірною дівочою красою, і, навпаки — намагався усіма силами навернути Катерину до язичницької віри. Але згодом імператор зрозумів — його зусилля марні. Тому він почав катувати дівчину, піддавав її тіло тортурам.

Під час них янгол-охоронець мучениці зруйнував одне із знарядь катування. Цей факт був помічений дружиною правителя. Після цього жінка навернулась до християнства. Трохи згодом імператор Максимін наказав стратити і Катерину, і свою дружину.

Які дії в цей день під забороною?

Сьогодні краще відмовитись від танців, веселощів та гучних співів. В цей день не дозволяється в’язати, виконувати важкі справи, шити. День 24 листопада — один із 40 днів Різдвяного посту. Саме тому сьогодні не можна їсти молочні продукти, яйця і м’ясні страви.

Традиції, прикмети, звичаї

Прикмети і звичаї 24 листопада
Прикмети і звичаї 24 листопада

В давні часи у наших предків існувало декілька цікавих прикмет на цей день:

  • якщо сніг ще не випав — врожаю в наступному році не буде;
  • туман чи відлига свідчать, що похолодання настане після Варвариного дня, який цього року відзначають 4 грудня;
  • якщо надворі ясно — зима буде прохолодною;
  • за вікном встановилася тепла погода — в другій половині грудня слід очікувати сильних морозів;
  • день ясний — прийдешня зима буде прохолодною.

В народі день називають Святом жіночої долі. Християнка Катерина Олександрійська покровительству вала жінкам та дівчатам. Наші предки вважали, що саме ця свята допомагає їм відшукати власну долю. Всі ті, хто хотів вийти найближчим часом заміж — відправлялись до церкви, ставили перед іконами Катерини свічки та молились перед образом мучениці. А ввечері дівчата збирались разом, щоб поворожити на судженого.

Хто сьогодні святкує іменини і який талісман подарувати людині, що народилась 24 листопада?

 

Іменини 24 листопада
Іменини 24 листопада

В п’ятницю, 24 листопада, іменини святкують Олександр, Катерина, Григорій, Марк, Семен, Порфирій, Євгеній.

Талісман людини, в якої день народження 24 листопада — камінь з роду силікатів – берил. Берил широко використовували при проведенні магічних обрядів.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?