Яке церковне свято 25 листопада і чого просити у молитві до святого Климента: прикмети, іменини

25 листопада 2023 року – субота, 329-й день року. Лишилося 36 днів до новорічних свят. Церковні свята – день святого Климента і день священномученика Петра.

Чию пам’ять вшановують віряни 25 листопада: святий Климентій

Святий мученик Климент І – відомий як перший в історії проповідник християнства, що поширював Євангеліє на теренах сучасної України. Сам апостол Петро особисто посвятив Климентія у священники. Під час переслідуваннь церкви по Римській Імперії був висланий до Херсонесу – міста, заснованого давньогрецькими колоністами в Криму. У засланні Климент не переставав проповідувати, і вчив каторжан християнській вірі, за що був вбитий язичниками – прив’язаним до якоря, Климентія втопили у морі. Віряни ж молилися Богу, аби той викрив їм, де знаходиться тіло мученика – і сталося диво: вода відступила, і на морському дні з’явився храм, збудований ангелами, з головою Климентія і якорем, з яким потопили святого. Християни щороку збиралися там,щоб поклонитися мощам святого і отримати його благословення та заступництво. Климентій помер за Христа, став мучеником і святим – покровителем каторжан, каменярів та моряків.

Яке церковне свято 25 листопада? Все про цей день: прикмети, іменини
Яке церковне свято 25 листопада? Все про цей день: прикмети, іменини

25 листопада – також день пам’яті свщмч. Петра

Петро Олександрійський був архієпископом Олександрійським та християнським богословом. Він народився і виріс в Олександрії, навчався в архієпископа Олександрійського Теона. Достатньо обізнаний, Петро був ректором Олександрійської богословської академії протягом п’яти років. У трьохсотому році він замінив свого вчителя на посаді глави Олександрійської церкви. Під час переслідувань з боку імператорів Діоклетіана і Максиміана, Петро залишив Олександрію і подорожував всією імперією. Повернувшись до Олександрії, у своєму творі “Слово про послання Христа” він зверненувся до християн, що вдавалися до різних хитрощів, щоб уникнути страждань (і відректися від Христа).

Яке церковне свято 25 листопада? Все про цей день: прикмети, іменини
Яке церковне свято 25 листопада? Все про цей день: прикмети, іменини

Прикмети та повір’я на 25 листопада

  • Якщо до хати близько підлетіли пташки – чекайте на снігопад.
  • Чуєте спів пташок зранку – до потепління.
  • Суха трава покрилась інеєм – будуть заморозки без опадів.
  • Якщо в цей день сніжить – наступне літо буде багатим на дощі
  • Дятел довго стукає по дереву в лісі – до негоди.
  • Сонячна і суха погода – буде сувора зима.
Яке церковне свято 25 листопада? Все про цей день: прикмети, іменини
Яке церковне свято 25 листопада? Все про цей день: прикмети, іменини

Заборони 25 листопада

В цей день, що наші предки називали Холодним Климом, заборонялися будь-які веселощі: співи, танці та інші забави. Вважалося, що цим можна накликати біду на свій рід.

Також заборонялося давати гроші в борг, щоб не напрошувати фінансових труднощів самому собі.

Що дозволено робити 25 листопада

Існувала традиція в цей день йти до церкви та простояти службу, молячись до святого Климентія про міцне здоров’я дітей взимку.

Іменини 25 листопада

В цей день святкують іменини Василі, Петри, Віктори, Павли, Івани, Миколи, Кузьми, Клименти та Климентії, Григорії, Олександри та Ярослави. Серед жінок – Клавдії, Марії.

Нові статті

Схожі статті

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?