Яке церковне свято 26 листопада і про що молитися на Юрія Зимового – все про цей день: повір’я, іменини

26 листопада 2023 року – неділя, 330-й день року та остання неділя осені. До новорічних свят лишилося 35 днів. В народі цей день називають Юрій Зимовий, Юрій Холодний, Зимове Юря.

Яке церковне свято 26 листопада

До впровадження новоюліанського календаря в православній та греко-католицькій церквах України, пам’ять святого великомученика Георгія Переможця (якого також називають Юрієм) вшановували 9 грудня за григоріанським календарем, що діяв з 1918 року. Вважалося, що в цей день починаються справжні морози, та приходить зима.

Чому цього дня фігурують два імені? Юрій – це аналог імені Георгій, і обидва мають грецьке походження.

Все про 26 листопада – яке церковне свято, іменини та повір'я в цей день
Все про 26 листопада – яке церковне свято, іменини та повір’я в цей день

Георгій Змієборець, також Переможець або просто святий Юрій – еталон лицаря, покровитель лицарства і правлячих родів. Народжений у Каппадокії приблизно в ІІІ столітті в родині богослухняного хлібороба, в молодому віці Георгій служив у римському війську та отримав там чимало нагород. Бойові звитяги зробили його радником імператора Діоклетана, який хотів відродити язичництво та жорстоко ставився до християн. Георгій готувався до смерті, адже не хотів зрікатися власної віри – відмовився від слави, почестей і земних благ та прийшов до імператора з заявою. Хоч Діоклетан і пропонував раднику не губити свого життя, проте той обрав залишитися вірним Богові, за що поплатився своїм життям.

Заборони 26 листопада

  • Не можна лишатися в боржниках на Юрія Зимового: необхідно виконати всі обіцянки та повернути борги, бо після цього дня буде вже пізно.
  • Також варто утриматися від поїздок, особливо довгих. Якщо неможливо уникнути далекої дороги – варто молитися про гарне завершення подорожі чи замовити молебен за здоров’я.
  • Лихословити, лаятися та сваритися теж заборонено на Зимового Юря.
  • Не можна полювати, різати худобу чи птицю та взагали шкодити тварином у будь-якосу вигляді.

Що дозволено робити 26 листопада

В цей день господарникам варто закінчити всі підготовчі заходи до зимового періоду. Також 26 листопада віряни моляться святому Георгію про себе і близьких, про захист домашніх тварин та худоби, особливо від нападу вовків.

Все про 26 листопада – яке церковне свято, іменини та повір'я в цей день
Все про 26 листопада – яке церковне свято, іменини та повір’я в цей день

Прикмети на 26 листопада

  • Бачите іній цього дня – влітку буде плідний урожай.
  • Холодна погода – до суворої зими та заморозків.
  • Випало багато снігу – на Юрія Літнього, що 23 квітня, виросте багато трави.
  • Чуєте каркання ворон – чекайте на потепління.
  • Якщо дощить 26 листопада – наступного року буде плідний сінокіс.

Іменини 26 листопада

Сьогодні іменини святкують всі Юрії, Георгії та Єгори, також Василі, Афанасії, Юліани, Михайли, Назари, Миколи, Івани та Іллі.

Нові статті

Схожі статті

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?