Яке церковне свято 28 листопада: чого сьогодні краще не робити, щоб щастя своє не віддати? Іменини дня

У вівторок, 28 листопада, українська церква вшановує пам'ять святого Стефана. Йде 332 день року, а до новорічних свят лишається 33 дні. Іменини в Сергіїв, Костянтина та інших.

У 28-й день листопада віряни православної української церкви вшановують пам’ять мученика Стефана Нового, а іменини за церковним календарем святкують Олексій, Іван, Костянтин, Григорій, Микола, Петро, Павло, Сергій, Тимофій, Степан, Ганна, Андрій.

Іменини 28 листопада
Іменини 28 листопада

Мученик Стефан Новий був родом з Константинополя. Він народився у 715 році та виховувався у християнській родині. У батьків Стефана окрім нього було ще 2 старших донечки, але вони дуже хотіли хлопчика. В молитві батьки постійно звертались до Бога і благали про народження сина.

Одразу після народження мама Стефана принесла його у Влахернський храм і похрестила.

У віці 16-ти років Стефан був відданий на послух блаженному Іоанну, який мешкав на горі святого Авксентія. Понад 15 років поспіль хлопець навчався в Іоанна чернечій молитві, а потім став подвижником і приймав до себе ченців, що бажали навчитися чеснотного життя.

Згодом Стефан стає ігуменом в новому монастирі. Його діяльність не подобалася імператору Константину Копроніму і той наказав розорити монастир святого, а його самого – заключити у в’язницю. Стефана намагались переконати в тому, що боротьба з іконами – це доброчинна справа. Але він з цим був не згодний.

Святий Стефан Новий
Святий Стефан Новий

За непокору імператор наказав вигнати святого Стефана з міста та оселити його на острові посеред Мармурового моря. Святий оселився там у печері і продовжив читати молитви з проповідями для місцевих мешканців. Про це дізнався імператор і видав наказ – стратити неслухняного християнина.

Стефан самостійно вийшов назустріч воїнам, що прийшли за ним. Святого піддали тортурам, волочили по вулицях міста, а потім – скинули в яму. Вже наступного дня за ці діяння містечко, де правив імператор – наздогнала величезна буря, а столицю вкрив густий морок.

Прикмети цього дня

Сойка - покровителька новонароджених
Сойка – покровителька ново

У вівторок, 28 листопада, за народним календарем відзначають Степани Зимові. Цього дня до осель часто прилітають сойки — щоб поласувати смачною їжею. Цих птахів вважають покровительками новонароджених дітлахів. Батьки маленької дитини вірили — якщо сойка завітала до будинку 28 листопада, то їх немовля обов’язково буде щасливим, успішним та добрим.

В цей день варто спостерігати за навколишнім середовищем, щоб спрогнозувати погоду на найближче майбутнє.

  • сніг, що випав вночі – буде лежати довго;
  • зола в пічці швидко згасла – тепло ще завітає перед сильними морозами;
  • день сухий та холодний – до спекотного літа;
  • зоря вбралася у багряний колір – невдовзі буде дмухати сильний вітер;
  • якщо сніг насипав вдень – то дуже скоро розтане;
  • поросята голосно верещать – скоро настануть холоди;
  • гуси в зграї постійно лопочуть крилами — скоро можна чекати на потепління.

Вважалося, що цього дня не можна позичати гроші сусідам та знайомим, бо від оселі та її господарів може відвернутися щастя. Також ввечері намагались не прибирати в будинку – в давнину вважали, що це призведе до того, що Різдво прийдеться святкувати з нечистою силою. А ще вірили, що розсудливість та стримування емоцій 28 листопада допоможуть зберегти спокій та затишок в оселі.

Талісмани дня

Талісман у вигляді бірюзи
Талісман у вигляді бірюзи

Головний талісман дня для тих, хто народився 28 листопада – бірюза, яку ще називають камінчиком щастя. В залежності від умов, що створені навколо — бірюза може змінювати свій колір. Цей камінь підійде для сміливих, сильних духом та рішучих людей. Він принесе своєму володарю матеріальне благополуччя та вдачу.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?