29 листопада — яке сьогодні церковне свято і чому в цей день не можна витирати пилюку? Іменини і прикмети

В середу, 29 листопада — йде 333-й день року. До новорічних свят залишилось 32 дні, а сьогодні християни православної церкви святкують Парамонів день. Іменини — у Дениса, Федора та інших

В середу, 29 листопада — християни православної української церкви вшановують пам’ять святого Парамона Віфінського. Цей чоловік жив в III столітті, коли правив імператор Дацій Траян. Правитель влаштовував гоніння на християн, але особливою жорстокістю відрізнявся інший його колега зі східних областей на ім’я Аквіан. Саме він розпорядився вкинути до в’язниці 370 вірян та катувати їх доти, доки вони не зречуться християнської віри.

Тоді Парамон вирішив виступити перед імператором публічно. Святий домагався, аби людей у в’язниці перестали мучити. Але марно. Парамона теж відправили до ув’язнення. Разом з іншими християнами віруючому чоловікові довелося витримати чимало знущань і тортур. Зректися віри в Христа він категорично відмовився навіть після численних тортур. Врешті решт імператор наказав стратити і Парамона, і інших ув’язнених християн.

Іменини 19 листопада
Іменини 19 листопада

За старим стилем 29 листопада церковний календар згадує апостола Левія Матвія. Іменини сьогодні святкують Дениси, Данили, Миколи, Івани, Парамони, Федір, Олександр та Сергій.

29 листопада християни звертаються в молитві до святого Парамона, щоб той подарував їм душевний спокій, добробут в родині, зміцнив силу духу і віру.

Парамон Віфінський
Парамон Віфінський

Камінь рубін — талісман для людей, що святкують день народження 29 листопада. Він є символом кохання та пристрасті. А ще з давніх часів вірять, що рубін має магічні властивості. Жінки можуть носити його у складі прикрас, бо рубін надійно захищає від негативних енергій і зберігає жіночу енергію.

Прикмети на 29 листопада

Прикмети на 29 листопада
Прикмети на 29 листопада

В давнину на 29 листопада існувало декілька цікавих прикмет:

  • якщо зіроньки на небі яскраві – скоро буде холодно, якщо світять тьмяно — можна чекати на відлигу;
  • вранці зійшов увесь сніг – до свята Миколая 6 грудня настане велика заметіль;
  • снігопад цього дня свідчить про те, що наступного року врожаї в селян будуть великими;
  • якщо дим з димаря йде догори стовпом — скоро слід очікувати на великі морози, якщо ж
  • він стелиться — то ще буде потепління;
  • сильний вітер сьогодні — зима буде прохолодною;
  • пішов дощ – зимою буде тепло, а ще – багато відлиг;
  • хмаринки пливуть по небу низенько – скоро випаде сніг і вдарять сильні морози.

За народним календарем 29 листопада — Парамонів день. На Парамона Зимовказівника за давньою традицією чистили сніг на дахах будинків. Люди вірили, що цю роботу треба виконувати виключно мітлами, бо лопатою можна щастя змахнути з оселі.

Народні повір’я кажуть, що на Парамона треба вставати раненько, затоплювати піч і приготувати на сніданок кашу. Тоді усі хвороби вас оминуть.

А ще в цей день не можна витирати та змахувати пилюку — бо щастя своє можна змахнути. Не треба влаштовувати сьогодні переїзд, бо сімейного добробуту в оселі точно не буде.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?