30 листопада – яке церковне свято та як одиноким жінкам в цей день знайти нареченого? Традиції і повір’я

В четвер, 30 листопада — йде 334-й день року за григоріанським календарем. До новорічних свят залишився 1 місяць (31 день). За народним календарем – Андрєєв день або свято Андрія Первозваного.

В останній день листопада за новим церковним стилем святкують день апостола Андрія Первозванного. За народним календарем це — свято Андрія. Іменини відзначають Андрії, а крім них – Григорії, Йосипи, Івани, Арсенії, Володимири, Іларіони, Васили, Фекла, Ісаакій.

Іменини 30 листопада
Іменини 30 листопада

Андрій Первозваний — це один з апостолів сина Божого, Іісуса Христа. Він народився на північному березі Галілейського озера – у містечку Віфсаїда. В Андрія був рідний брат Петро, з яким вони дуже любили рибалити.

Спочатку святий Андрій навчався в Іоанна Хрестителя, а потім його вчитель вказав йому на Агнця Божого — Іісуса Христа. Андрій прийняв рішення йти за Христом та став першим з його послідовників.

В подальшому Андрій привів до Іісуса свого брата-рибалку, а потім — був присутній на багатьох значущих подіях з земного життя Іісуса Христа. Апостол Андрій Первозваний був на Святій Вечері, Воскресінні, Розп’ятті і Вознесінні.

30 листопада за новим церковним стилем: свято Андрія Первозваного
Церковне свято 30 листопада: Андрія Первозваного

Коли на Землю зійшов Дух Святий — саме Андрію Первозваному Іісус доручив проповідувати серед простого люду Євангеліє. Андрій почав ходити по Землі з проповідями, побував у східній частині Римської імперії, відвідував навіть скифські землі. Саме там Андрій передбачив з’явлення Києва і залишив на одній горі хрест. Останнє служіння Андрія Первозваного відбулося у гречеському містечку Патри. За наказом місцевого правителя Егеата Андрія розп’яли на хресті X-подібної форми.

В подальшому мощі одного з апостолів Іісуса Христа перенесли спочатку до Константинополя, а потім — до італійської Амальфі.

Всі християнські церкви вшановують його як святителя та мученика. А ще Андрія Первозваного вважають покровителем України.

Дівчата в цей день зазивають нареченого
Дівчата в день Андрія Первозваного зазивають нареченого

В цей день прийнято ходити до храмів та молитися святому Андрію про захист моряків та рибалок, що виходять у відкрите море на працю. Також святителя просять захистити від ворогів, та різноманітних захворювань. Після щирої молитви цей апостол може зміцнити віру, надати благополуччя вашим дітям і зберегти шлюб.

В Андрїїв день у наших предків існувала традиція – накривати гарний стіл, вбраний пісними стравами (бо йде Різдвяний піст). Ті люди, що постяться — можуть цього дня зробити послаблення і з’їсти рибу та щось гаряченьке з рослинним маслом.

П’ять прикмет на 30 листопада

Червоний вогонь в печі - до похолодання
Червоний вогонь в печі – до похолодання

На 30 листопада існує декілька цікавих прикмет:

  • якщо місяць на небі вбрався віночком — погода невдовзі поліпшиться;
  • морози прийшли — зима теж буде холодною;
  • в печі горить червоний вогник – скоро буде холодно, а якщо він білий — це до похолодання;
  • сніг на Андрія випав — буде лежати до самісінької весни;
  • мороз та сонце на вулиці — врожай наступного року буде багатим.

Андрій Первозваний вважався в давнину покровителем моряків та рибалок. Тому в цей день не можна ображати і сваритись з людьми цієї професії. Краще стримати емоції і промовчати.

На Андрія Первозваного не можна сварити рибаків і моряків
На Андрія Первозваного не можна сварити рибаків і моряків

Молоді дівчата на свято Андрія збиралися невеличкими групами і займались ворожінням на судженого. Щоб закликати нареченого до своєї оселі — молоді красуні вночі кидали монети прямо з вікна.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?