Яке свято в церковному календарі 4 грудня і чому після заходу сонця краще не гуляти: традиції, іменини.

4 грудня — йде 338 день року. До новорічних свят лишається 27 днів. В народному календарі – Варварин день. Незаміжні дівчата сьогодні ворожать на нареченого. Іменини у Геннадія та Варвари.

В понеділок, 4 грудня — церковний календар вшановує пам’ять святої великомучениці Варвари. Іменини цього дня святкують Іван, Уляна, Варвара, Яна, Геннадій. Талісман цього дня – сяючий камінь шпінель. Він має насичену кольорову гаму та за народними повір’ями — допомагає повернути психологічний спокій. А ще, згідно з народними віруваннями, шпінель здатен покращити імунітет свого власника.

4 грудня - Варварин день
4 грудня – Варварин день

Свята великомучениця Варвара народилась в знатній родині, на території Малої Азії. Дівчину піддали тортурам та стратили у 306 році. Її батько був язичником та не зміг прийняти факт прийняття християнства донькою. Тому він став її катом.

Матері у Варвари не стало, коли дівчинці було зовсім мало рочків. Коли Варвара підросла — вона стала дуже вродливою — тому її рідний батько довгий час ховав дівча від людських очей.

Варвара досягла того віку, коли дівчата виходять заміж. До красуні сваталося чимало заможних чоловіків, але всі вона відмовила. Згодом Варвара сказала батькові, що взагалі не збирається виходити заміж. Тоді він вирішив, що треба трохи послабити заборону на прогулянки і став потроху відпускати доньку із дому до міста. Саме там Варвара познайомилася з християнами і в подальшому прийняла християнську віру.

Дізнавшись про це, батько красуні дуже розлютився та привів Варвару до місцевого правителя. Привселюдно чоловік відмовився від рідної дитини та віддав Варвару під суд. Правитель містечка, де мешкала дівчина, довгий час змушував її зректися християнської віри, але Варвара не погоджувалась це зробити. Тоді її почали катувати, а потім власний батько відсік дівчині голову.

Прикмети на 4-й день грудня

Прикмети на 4 грудня
Прикмети на 4 грудня

Цього дня варто подивитись на погодні умови. По ним можна спрогнозувати погоду на найближче майбутнє.

  • сніжок падає і відразу тане — скоро буде потепління, а якщо залишається на землі — скоро вдарять морози;
    сонячний і морозний день — до м’якої зими;
  • тепло та сиро 4 грудня — зима буде дуже лютою;
  • блакитне небо сьогодні — до похолодання;
  • багато снігу випало — до багатих врожаїв наступного року;
  • сильний туман вранці — до поліпшення погодних умов;
  • вітер дме з півночі — скоро будуть морози, із заходу — до сніжної, але теплої погоди, південний вітер — до ожеледиці та мокрого снігу;
  • якщо на протязі дня змінюється напрям вітру — то погода протягом грудня буде мінливою.

На 4 грудня в давнину існувало декілька повір’їв. Вважалося, що сьогодні не можна сваритись із рідними. Після Варвариного дня на городі не можна копати землю до самої весни.

Під забороню 4 грудня — важка фізична праця. Сьогодні краще не прати, не вибивати килими та ковдри, не підіймати важкі предмети. Інакше є великий ризик втратити здоров’я.

Після Варвариного дня по землі вже починають гуляти морози і все навкруги покривається інеєм. Наші предки вважали, що сьогодні краще не виходити зайвий раз на вулицю — аби не замерзнути. З 4 грудня починали підготовку до Різдва. А незаміжні дівчата починали ворожити.

Нові статті

Схожі статті

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.