Яке церковне свято відзначають 5 грудня 2023 року і чому цей день найкраще підходить для сватання? Іменини

У вівторок, 5 грудня, християни православної церкви згадують преподобного Саву з Кападокії. Це — 339-й день року. До новорічних свят лишається 26 повних днів. Іменини — в Захара та інших.

Вівторок, 5 грудня — християни православної української церкви вшановують пам’ять преподобного Сави. За народним календарем сьогодні — Савин день. Іменини в цей день святкують Ілля, Захар, Геннадій та Сергій.

Преподобний Сава, пам’ять якого вшановують 5 грудня — народився та жив у містечку Кападокія (в наш час — Туреччина) у V столітті. Вже у віці 8-ми років хлопчик вирішив присвятити своє життя служінню Богу. Сава пішов до монастирю і там прожив 10 років — до самого свого 18-річчя.

Преподобний Сава
Преподобний Сава

Батьки довго вмовляли хлопця повернутись до мирського життя і одружитись. Та Сава був непохитний. Він досяг великого успіху у молитві, багато постився. За ці досягнення вищи сили обдарували юнака даром чудотворення та зцілення. Сава вмів виганяти бісів з тіла, зцілював людей від серйозних хвороб.

Пройшло ще 10 років і Сава вирушає до монастиря в Єрусалимі. Там він оселяється при монастирі старця Феоктиста, і п’ять років живе за самим суворим чернецьким статутом — у печері. Веде повністю затворницький спосіб життя.

Духовним наставником преподобного Сави у той період стає старець і чудотворець на ім’я Євфимій. Коли наставник помер — до Сави з усіх куточків міста потягнулись учні. Він засновує власну обитель — “Велику Лавру”. А ще Сава став автором першого Статуту церковних служб, який православна церква використовує й донині.

Помер преподобний Сава у 532 році. В церковних переказах він прославлений, як чудотворець та цілитель.

Традиції і забобони цього дня

Традиції і забобони 5 грудня
Традиції і забобони 5 грудня

У вівторок, 5 грудня — продовжується Різдвяний піст. Сьогодні вірянам дозволяється вживати тільки пісні страви. Під забороною — молоко, м’ясо, вершкове масло, гарячі страви та яйця.

За народними повір’ями — цього дня краще не братися за нову роботу, адже вона нічого окрім неприємностей — не принесе. Перебуваючи в далекій дорозі — краще ні з ким не лаятися — бо до місця призначення можна не дістатись.

В давнину люди вірили, що день Сави — ідеальний час для сватання. Вважалося, що заручини сьогодні принесуть молодій родині багато щасливих днів.

Якщо вірити народним прикметам — то 5 грудня можна зазивати в оселю великі гроші. Для цього під подушку кладуть монету.

В цей день християни моляться преподобному Саві та просять його про добробут у родині. А ще — про народження діточок у молодят.

Прикмети на 5 грудня

Прикмети на 5 грудня
Прикмети на 5 грудня

Головні прикмети на цей день:

  • погода тепла — це до сніжної, довгої та морозної зими;
  • морози на вулиці тріщать — невдовзі піде сніг з дощем та настане відлига;
  • ворони з галками зібрались у великі зграї — це до снігопаду та хуртовини;
  • снігурі голосно цвірінькають — невдовзі засніжить хурделиця;
  • собака цілий день спить або ж катається по землі — скоро віхола закрутить.

Савин день краще за все провести у гарному настрої і не дозволяти, щоб хтось вас вивів з себе.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?