Яке церковне свято відзначають 7 грудня: навіщо в цей день дівчата красиво одягались? Давні традиції

В четвер, 7 грудня, християни православної церкви згадують святителя Амвросія Медіоланського. Йде 341 день року. Рік закінчиться через 24 дні. Розповідаємо про традиції та іменини дня.

В четвер, 7 грудня — християни української православної церкви згадують святителя Амвросія Медіоланського. За народним календарем — Абросимів день. Згідно з церковним календарем іменини сьогодні відзначають Григорій, Олексій, Олександр, Євген, Михайло, Марк, Катерина.

Амвросій Медіоланський
Амвросій Медіоланський

Народився Амвросій Медіоланський в 340 році і ріс в доволі заможній родині. Місто, де мешкав цей святий, називалось Тревір (Італія). Працював Амвросій єпископом і християнським письменником. В народі його вважали праведником.

Родина Амвросія була аристократичною. Після того, як він став в Медіолані єпископом — роздарив усе майно, що дісталось у спадок — церкві. Сам же став вести смиренний і суворий спосіб життя.

Серед народу Амвросій заслужив славу кращого з проповідників християнства. Цей святитель добре знав численні богословські праці, а після його молитов відбувалися справжнісінькі чудеса.

Після смерті святителя його мощі були переміщені до церкви, яку побудували за розпорядженням Амвросія. Там вони, власне, і зберігаються до сьогоднішнього дня. Згодом на місці церкви була побудована базиліка святого Амвросія.

За старим стилем 7 грудня відзначають день святої Катерини Олександрійської.

Традиції 7 грудня

Традиції на 7 грудня 2023 року
Традиції на 7 грудня 2023 року

В день святителя Амросія у давнину дівчата одягали найкрасивіші свої наряди. Вважалось, що саме вони допомагають швидше вийти заміж. Заміжні жіночки сьогодні господарювали у хаті, а чоловіки-селяни починали різати на свята качок, свиней і гусей.

Цього дня заборонялось співати пісні і веселитися. пов’язана ця заборона із суворими правилами Різдвяного посту.

Святий Амвросій Медіоланський покровительствував вчителям, півчим та провідникам. І саме тому 7 грудня в молитві до нього просили про зцілення діточок і дорослих, вирішення побутових складнощів і проблем.

З цього дня в давнину починали готуватись до Різдва — наводили лад у будинку, готували продукти довготривалого зберігання до свята, міняли в оселі фіранки. Тяжкою працею цього дня не займались.

Прикмети на 7 грудня

Прикмети на 7 грудня
Прикмети на 7 грудня

На 7-й день грудня існує декілька цікавих прикмет:

  • ясний день — до морозної зими;
  • на небі зірок багато — до снігопаду;
  • сльота і тепло на вулиці — протягом найближчих 10 днів морозів ще не буде;
  • мокрий сніг пішов — літо буде дощовим;
  • сонце вкрилось туманом — скоро буде заметіль;
  • сонечко сховалось за хмари — до снігопаду;
  • сухий і легкий сніжок пішов — влітку посуха буде.

Люди, що народились 7 грудня, мають талісман — камінь цитрин. Здавна він слугував оберегом і вважався символом сонячного світла.

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.