Яке церковне свято 10 грудня і чому в цей день не можна хвалитися? Стародавні традиції, іменини

В неділю, 10 грудня, віряни православної української церкви згадують преподобного Фому. Йде 344 день року, а до новорічних свят лишається 21 повний день. Іменини святкують Вікторія та Євген.

Неділя, 10 грудня — цей день в новому церковному календарі особливий для вірян. Сьогодні вони вшановують пам’ять мучеників Мини Олександрійського, Євграфа та Єрмогена, а в народному календарі святкують день Мини Красномовного. В стародавні часи вважалось, що саме цей святий застерігає людей від сутінків, які не дозволяють відрізнити добро від зла, а світло – від темряви.

Мина Олександрійський, Євграф і Єрмоген жили на початку IV століття і вірили у Христа. Саме за цю віру вони і постраждали. На той період їх містечком керував імператор Максимін, який був язичником.

Святий Мина Олександрійський
Святий Мина Олександрійський

Мина, підданий імператора, за наказом правителя відправився з Афін до Олександрії — аби придушити смуту, що виникла між язичниками та християнами. Мині вдалося примирити ворогуючих людей. Оскільки він потайки проповідував християнство – то скористався наказом імператора Максиміна в своїх інтересах і задля того, аби проповідувати християнство.

Євграф, який працював секретарем Мини, допомагав йому доносити християнські цінності людям.

Імператору Максиміну стало відомо про діяльність свого підданного і він відразу відправив до Олександрії Єрмогена. Імператор дав своєму посильному завдання — очистити містечко від християн, а ще — здійснити публічний суд на Миною, який виявився зрадником.

Єрмоген на момент прибуття до Олександрії був язичником. Але побачивши, як Мина мужньо переносить катування за свою віру у Христа, а ще — дивовижне зцілення християнина від поранень — Єрмоген, який у суспільстві вважався дуже чесною та порядною людиною — і сам увірував у Христа.

Тоді імператор Максимін вирішив самостійно приїхати до Олександрії. Побачивши, наскільки впертими і стійкими виявилися Євграф, Єрмоген і Мина — правитель розлютився і наказав стратити усіх трьох. Після смерті тіла мучеників викинули у море, але згодом їх мощі знайшли и доправили до Константинополя для зберігання.

Традиції 10 грудня

Традиції 10 грудня
Традиції 10 грудня

На 10-й день грудня 2023 року існує декілька традицій і заборон. В цей день, згідно з народними віруваннями, не можна підвищувати голос на людей, відмовляти у допомозі та милостині, порушувати правила Різдвяного посту. Також не варто ображати тварин і людей. А ще наші предки казали, що в цей день не можна засиджуватися вдома. Краще — провести його з користю для рідних та близьких людей.

За традицією 10 грудня ходили до храму, або молились святим мученикам вдома. Наприклад, до Мини зверталися як до миротворця — просили його захисту під час бою, а ще допомоги у лікуванні проблем з очима. Згідно з церковними переказами, святий Мина міг навіть повернути сліпій людині зір. Йому молилися про фізичне здоров’я очей, а ще благали “розкрити” очі на брехню і правду.

В народному календарі 10 грудня - день Мини Красномовного
В народному календарі 10 грудня – день Мини Красномовного

Жінки в день пам’яті святого Мини займались рукоділлям. Вважалося, що це заняття приносить удачу і благополуччя.

Прикмети на 10 грудня

Прикмети 10 грудня
Прикмети 10 грудня

На 10 грудня діє декілька цікавих прикмет. Ось вони:

  • якщо в ніч на 10 грудня в небі сяють маленькі зірочки — це до морозів, якщо ж вони тьмяні — то буде відлига;
  • горобчики голосно цвірінькають — скоро можна чекати на потепління;
  • зоря в небі багряна — наступного дня буде дмухати сильний вітер;
  • дим з пічної труби підіймається до верху — скоро вдарять сильні морози, а якщо по землі стелиться — невдовзі потеплішає;
  • суха та вітряна погода — до посушливого літа наступного року;
  • снігу випало дуже багато — врожай наступного року буде дуже поганий;
  • кільця навколо сонця або місяця — скоро буде сильний снігопад;
  • пиво у бочках почало сильно пінитися — скоро піде великий сніг;
  • сороки заховалися під дах, або літають біля людського житла — невдовзі слід очікувати сильного похолодання.

Іменини 10 грудня відзначають за церковним календарем Вікторії, Євгени, Ангеліни, Івани і Степани.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?