Яке церковне свято 11 грудня і що робили в давні часи, аби погода покращилася: іменини і прикмети дня

В понеділок, 11 грудня — йде 345-й день року, а до Нового року лишається 20 днів. Християни православної української церкви згадують преподобного Никона Сухого. Іменини святкують Іван, Петро та інші.

В понеділок, 11 грудня, віряни православної української церкви згадують у молитвах преподобного Никона Сухого. В цей день заборонялося залишати віник біля входу в оселю, бо вважалося, що це може спричинити проникнення всередину темних сил і біди.

Цього дня заборонялося рубати в лісі ялиноньку, бо дерево може принести на своїх гілочках у будинок невдачі і хвороби. Також не бажано влаштовувати гуляння, весілля або ж свататися. Під забороною – вживання алкогольних напоїв. В давнину вважалося, що через спиртні напої нечиста сила може заволодіти душею людини.

Іменини 11 грудня за новим церковним стилем — у Миколи, Никифора, Филимона, Терентія, Луки, Вікентія, Даниїла, Леонтія, Омеляна, Аіфала, Адама. Люди, які народились цього дня, мають талісман — камінь тигрове око. Це недорогий виробний камінь, який був відомий людству з давніх часів. Наші предки вважали, що тигрове око має особливі магічні властивості. В ньому зосереджена потужна енергія Землі та Сонця.

Церковне свято 11 грудня

преподобний Никон Сухий
преподобний Никон Сухий

В 11-й день грудня 2023 року за новим церковним стилем українські християни відзначають день пам’яті преподобного Никона Сухого. Цей святий був ченцем Києво-Печерської Лаври. В 1906 році його взяв у полон Половецький князь Боняк.

Кочевники сподівались отримати за ченця чималий викуп, але ніхто за Никона так і не заплатив. Преподобний Никон Сухий провів у неволі понад 3 роки і весь цей час дуже щиро молився. За це йому була дарована свобода.

Через страшні тортури преподобний Никон дуже сильно схуд і саме за це йому дали прізвисько Сухий.

Народився преподобний Никон Сухий в Києві. Його родина була дуже багатою, але незважаючи на це хлопець вирішив залишити світське життя, прийняв чернецтво і став ченцем у Печерському монастирі. В 1096 році на Київ напали половці і Никон разом з іншими ченцями потрапив у багаторічний полон.

Цікаво, що родичі Никона намагалися його викупити з полону. Але сам святий сказав їм, щоб не витрачали марного часу – бо якби Господь хотів, щоб він був вільним — він не віддав би його в руки безбожників.

Половці не отримали за свого полоненого жодної копійки. За це вони катували Никона протягом 3-х років поспіль, сковували йому ноги і руки, не давали пити і їсти протягом 2-3 днів, піддавали тортурам і знущанням за допомогою вогню, влітку залишали під палючим сонцем надовго, а зимою виводили босим на сніг.

Преподобний Никон дякував Богові за те, що той посилає йому випробування. Своїм мучителям він казав, що Христос врешті решт визволить його. Один з охоронців, почувши це, вирішив, що преподобний Никон вирішив втекти. Тоді ченцю підрізали на ногах жили і посилили охорону.

Традиції 11-го дня грудня

Традиції 11 грудня
Традиції 11 грудня

В день преподобного Никона Сухого в давнину було прийнято молитися про захист оселі від темних сил і злих духів. Наші предки цього дня займалися домашніми справами, бо цей день був призначений саме для них.

Прикмети 11 грудня

Прикмети 11 грудня
Прикмети 11 грудня
  • якщо 11 грудня вдарили морози – відлига буде ще не скоро;
  • потепління прийшло — навесні буде повінь;
  • захід сонця червоного кольору — невдовзі будуть сильні морози;
  • сонячні промені йдуть донизу – скоро можна чекати на заметіль, а якщо догори піднімаються — невдовзі настане сильне похолодання;
  • сніг вкрив землю — літо буде холодним;
  • сині хмаринки пливуть по небу – скоро піде теплий дощик;
  • вдень було тепло, а вночі вдарили заморозки – погода в наступному квітні буде погожою;
  • ясне и всипане зірками нічне небо – на ранок вдарять заморозки.

Наші предки в давнину дивились на те, скільки снігу випало 11 грудня. Вважалося, що стільки ж трави виросте навесні. А ще вірили, що якщо в цей день запалити лампадку – то сонце зійде на небо, а погода покращиться.

Нові статті

Схожі статті

“У неї проблеми з чоловіками”: відьма Марія Тиха висловилась про особисте життя 36-річної Лесі Нікітюк

Леся Нікітюк завидна холостячка, яка лише оприлюднювала інформацію, що якийсь час перебувала у вільних стосунках, але про єдиного обранця ніколи нічого не казала. Що відомо про особисте життя зірки?

Карʼєра на паузі: куди зникла зірка 2000-х Гайтана, яка здобула шалену популярність – давно не в Україні

Гайтана була однією з найзатребуваніших артисток кілька років тому, але свою популярність швидко втратила - де зараз перебуває співачка та чим займається?

Мінімум 7 мільйонів за особняк: 54-річна Ірина Білик похизувалась власним просторим заміським маєтком

Поп-діва Ірина Білик хоч і не знайшла своє справжнє кохання, але живе в задоволення у своєму розкішному будинку під Києвом - як же він виглядає?

Смачна намазка на бутерброди: ідеальний рецепт для ситого сніданку, що пасує до кожного ранку

Вранці зазвичай часу на приготування корисної їжі не вистачає. Але водночас хочеться додати до чаю шматочок хліба із паштетом. Наступний рецепт – чудова можливість урізноманітнити свій раціон.