Яке церковне свято 13 грудня і чому цього дня не можна підбирати на вулиці дрібні монети і речі: прикмети

В середу, 13 грудня — віряни православної церкви згадують у молитві мучеників Євстратія і Мардарія. Йде 347-й день року, а до новорічних свят лишається 18 днів. Іменини в Гаврила і Анастасії.

В середу, 13 грудня, віруючі християни української церкви вшановують пам’ять декількох священномучеників та ченців Євстратія, Авксентія, Мардарія, Ореста і Євгенія. Іменини цього дня відзначають за церковним календарем Анастасія, Іван, Герман, Олександр, Євген, Арсеній, Володимир, Аркадій, Орест, Гаврило.

Священномученики Євстратій, Євген, Авксентій, Орест і Мардарій
Священномученики Євстратій, Євген, Авксентій, Орест і Мардарі

Євстратій Севастійський жив у III-IV столітті, за часів правління імператора Діоклетіана. Цей правитель влаштовував сильні гоніння на тих, хто увірував у Христа та його вчення. Кожного християнина очікували за віру у Христа жорстокі катування. Одним з перших їх зазнав мученик Авксентій, який був пресвітером Аравійської церкви. Імператор наказав його вкинути до в’язниці.

Євстратій був воєначальником і хрестився потайки. Після того, як він дізнавсь про непросту долю Авксентія — він вийшов в народ і привселюдно заявив про те, що теж являється християнином. Після цього зізнання священномученика теж за наказом імператора вкинули до в’язниці і піддали жорстоким тортурам та катуванням. Потім Євстратія стратили на багатті. Але він навіть перед смертю щиро молився Господу своєму, Іісусу Христу. Зараз молитва, з якою він звертався до Бога — читається на суботніх службах у монастирях.

Іменини 13-го дня грудня
Іменини 13-го дня грудня в Анастасії, Ореста та інших

Трохи пізніше за вірування у Христа був страчений і друг пресвітера Євстратія — Євген, а разом із ним — простолюдин Мардарій та юний воїн Орест. Звісно, їх смертям теж передувало щире зізнання у прихильності до християнської віри. Мардарій же перед кончиною своєю молився так:

— Владико Боже, Отче Вседержителю…

Від того часу ця молитва зветься ім’ям Мардарія і читається завжди наприкінці третьої години церковної служби.

Традиції 13 грудня

Традиції 13 грудня
Стародавні традиції 13 грудня

За давньою народною традицією 13 грудня не можна лаятися і сваритися із рідними та близькими людьми. Не рекомендовано відмовляти у допомозі, порушувати правила Різдвяного посту, будь-кого ображати — зокрема і тварин.

В цей день у давнину не підмітали віником підлогу, бо вважалося, що таким чином можна вимести достаток і гроші з оселі. Біля входу в будинок віника теж не залишали — бо темні сили могли ним заволодіти и замести сонце.

В жодному разі не можна було підіймати будь-які речі чи дрібні монети з землі. Наші предки вважали, що такі знахідки можуть призвести до того, що втратиш здоров’я і взагалі залишишся без грошиків.

Ті, хто 13 грудня порушував заборону не лихословити — отримували кару у вигляді відьми, що падала їм на голову прямо із неба. Також при використанні лихих слів починали боліти суглоби і поперек.

13 грудня в давні часи було прийнято ходити до храму і молитися священномученикам Євстратію, Авксентію, Мардарію, Оресту і Євгенію. Також їм молилися вдома біля іконостасів. В святих просили непохитності християнської віри, твердості та укріплення духу, а також — допомоги у виборі життєвого шляху.

Прикмети на цей день

Прикмети на 13 грудня
Прикмети на 13 грудня

Доброю прикметою на 13 грудня в давнину вважалася подача милостині біднякам і нужденним людям. Також цього дня намагалися прийняти ванну чи помитися у лазні. Наші предки вважали, що вода змиває усі проблеми і увесь наступний рік людина буде здоровою і удачливою. Також в цей день родина збиралася за одним столом і куштувала натуральний мед.

Прикмети на цей день допомагають визначити, якою буде погода найближчим часом та яких врожаїв чекати наступного року. Ось деякі з них:

  • сніг, що випав цього дня, пролежить до весни;
  • хмари пливуть по небу низько і швидко – скоро буде дуже холодно;
  • ясна погода з тріскучим морозом – до великих врожаїв наступного року, а тепла – навпаки, віщує про неврожай;
  • вовки ходять неподалік від будинків і сильно виють — невдовзі вдарять сильні морози;
  • іній випав на гілки дерев — до холоду і морозу;
  • сонечко сідає за темні хмари — вночі закружить хурделиця.

За народним календарем 13 грудня відзначають Євстратіїв день. Також цей день називали Відьминими посиденьками. Предки вважали, що темні сили сьогодні вночі влаштовують шабаші і розмірковують, як знищити сонце. І саме тому сьогодні, 13 грудня, часто трапляються снігові хурделиці і бурі.

 

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.