Яке церковне свято 14 грудня і чому в цей день гарні господарі в оселі прибирають: давні традиції і прикмети

В четвер, 14 грудня віряни УПЦ згадують мучеників Феотиха, Аріана і Аполлонія. Йде 348-й день року, до новорічних свят лишається 17 днів. Іменини цього дня — в Зосими, Филимона та інших.

В четвер, 14 грудня, віряни православної української церкви відзначають день пам’яті святих мучеників Феотиха, Аріана і Аполлонія. Ці святі мешкали в Єгипті та зустріли смерть через віру в Іісуса Христа. Сталося це, коли в їхньому містечку правив імператор Діоклетіан, який був язичником і влаштовував гоніння на християн. Апполоній читав проповіді і під час гонінь тривалий час переховувався. Тортур і катувань він дуже боявся. Саме тому вимушений був заплатити гроші одному з язичників на ім’я Филимон – аби той перевдягнувся в Апполонія і в його образі приніс пожертву язичницьким ідолам. Але під час цього сталося диво — Филимон увірував в Іісуса Христа після того, як на нього зійшло Господнє осяяння.

Церковне свято 14 грудня
Церковне свято 14 грудня

Апполонію після цього випадку стало соромно, тому він покаявся і зізнався в тому, що вірує у Христа. Імператор наказав катувати християнина. А потім Апполонію відтяли голову.
Ще один святий – правитель на ім’я Аріан, який разом із іншими катував Апполонія. Але на могилах християн, яких він стратив, Аріан неочікувано зцілився від хвороби і після цього теж увірував в Іісуса Христа. В цій вірі його підтримав охоронець Феохтих. За наказом імператора їх обох вкинули до моря де віруючі і померли.

За народним календарем 14 грудня — Филимонів день, Наумів день, Наум Грамотник. В це народне свято наші предки намагались взагалі не виходити із будинку. Вони вірили в те, що саме сьогодні по землі блукають темні сили, які заплутують мандрівників та напускають лихоманки на людей. Згідно з давніми віруваннями темні сили можуть перетворюватись на тварин, тому 14 грудня до безхатніх тваринок краще не підходити.

Традиції і прикмети 14 грудня
Традиції і прикмети 14 грудня

В 14-й день грудня згідно зі стародавніми традиціями варто добре помити голову та добряче попаритись в лазні. В давнину вважали, що чисту людину навряд чи зачеплять хвороби і нечиста сила. А ще цього дня гарний господар завжди влаштовує в хаті генеральне прибирання – щоб нечисту силу усю вимісти.

Іменини 14 грудня за церковним календарем святкують Зосима, Апполон, Іпатій, Филимон та Леонід. В людей, що народились цього дня, є свій талісман — камінь сапфір. З давніх часів його вважали символом мудрості. Сапфір додавали до прикрас самі королі, щоб захистити себе від заздрощів і темних сил.

Прикмети на 14 грудня

Прогноз погоди за народними прикметами
Прогноз погоди за народними прикметами

Цього дня слід дивитись на погоду — вона підкаже, яких погодних умов очікувати найближчим майбутнім. Ось декілька найбільш цікавих із них:

  • тепла погода 14 грудня — наступного літа теж буде тепло;
  • хмари синього кольору пливуть над лісом – скоро слід очікувати на сніг;
  • якщо вітер дме в одну сторону, а хмаринки пливуть в іншу — погода невдовзі буде сніжною;
  • іній випав вночі — наступного дня піде сніжок;
  • північний вітер дме до сильного похолодання;
  • ворони каркають голосно — це до холодної погоди;
  • собаки гавкають увесь день – скоро сніг піде.

В давнину вважали, що 14 грудня не можна лаятись і вживати спиртні напої. Це може призвести до того, що людина стане алкоголіком.

Нові статті

Схожі статті

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.

Андрій Данилко відкрив секрет своїх стосунків: що то був за поцілунок між тим та заміжньою мамою Сердючки?

Артист Андрій Данилко багато років виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки. Про його особисте життя ходять легенди. Зокрема, співаку приписують стосунки із сценічною "мамою", Інною Білоконь.