Яке церковне свято відзначають 15 грудня і про що моляться в Стефанів день: давні звичаї

В п'ятницю, 15 грудня — йде 349-й день року. До новорічних свят лишається 16 днів. Розповідаємо, яке церковне свято за новим стилем відзначають віряни і в кого цього дня іменини.

В п’ятницю, 15 грудня, за новим церковним стилем віряни православної української церкви відзначають день пам’яті преподобного Павла Латрського. Крім того, цього дня згадують і святителя Стефана.

В народному календарі — Стефанів день. За новим церковним стилем іменини сьогодні святкують Василь, Олександр, Павло, Волимир, Годислав, Теофілія, Цезар, Тит і Степан.
Талісман людей, що народились 15 грудня — камінь гіацинт. Цей красивий мінерал користувався популярністю у давніх греків. В давнину вважали, що в чесних купців гіацинти в перснях сяють яскравіше.

Преподобний Павло Латрський
Преподобний Павло Латрський

Павло Латрський, пам’ять якого вшановують сьогодні, народився в місті Єлені. В хлопця рано помер батько, а в дорослому житті він став монахом у Візантії. В Павла був ще й рідний брат на ім’я Петро, разом з яким вони отримали освіту при монастирі святого Стефана, у Фригії. Невдовзі після цього померла матуся хлопців. Павло пішов у пастухи, але згодом вирушив до монастирю біля підніжжя гори Латр, де провів усе своє життя, відмовившись від усіх мирських радощів.

Павло молився Господу щоденно, намагався тривалий час не спати, або ж дрімав біля дерева. Такими діями він повністю віддавав себе служінню Господу. Але з часом Павло зрозумів, що таких дій недостатньо і дав обітницю мовчання. Після цього святитель оселився в печері і вживав у їжу тільки те, що йому приніс пастух. Господь нагородив Павла Латрського за його старання даром дивотворення. На острові Самос Павло побудував за своє життя цілих 2 монастирі.

Традиції дня

Стародавні традиції на 15 грудня
Стародавні традиції на 15 грудня

В 15-й день грудня продовжується Різдвяний піст. В давнину вважали, що сьогодні не можна емоційно висловлювати свої думки. Також не варто скаржитись на холод.

В день святого Стефана і Павла Латрського моляться про зцілення від різноманітних недугів. Також святих просять зміцнити їх віру. Цього дня прийнято давати милостиню нужденним, віддавати теплий одяг, а ще – робити годівниці для птахів. Щоб в новому році до оселі прийшла вдача — треба підгодовувати пташок протягом всієї зими.

А ще в давні часи на Стефана проводили обряд зміцнення Сонця. Люди вірили, що якщо вийти на подвір’я і кинути на сніг гаряче вугілля – сонечко стане сильнішим, а нечиста сила не зможе його подолати.

Предки вірили, що 15 грудня треба примиритись із тим, з ким знаходишся у сварці. А ще варто повернути усі кошти, які колись позичали.

Прикмети на цей день

Прикмети 15 грудня
Прикмети 15 грудня

На 15-й день грудня існує декілька стародавніх прикмет:

  • яка погода цього дня — таким і березень буде;
  • вітер дме з півночі — невдовзі вдарять сильні морози;
  • на дерева іній випав — наступного року можна чекати на великий врожай;
  • кіт заліз на піч — до холоднечі;
  • синички цвірінчать зрання — до лютих морозів;
  • снігу насипало цілі кучугури — влітку буде тепло, але не спекотно;
  • ворони над будинками кружляють — невдовзі буде негода;
  • снігові візерунки зранку на віконцях — весна буде ранньою і теплою;
  • снігу випало багато — наступного року трави буде теж багато і врожаї великі.

В стародавні часи казали: «Студено на Стефана так, що птахи на льоту замерзають”.

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.