Яке церковне свято 16 грудня і кому моляться, аби піти по життю правильним шляхом: все про дату 16.12

В суботу, 16 грудня — йде 350-й день року за григоріанським календарем. До новорічних свят лишається 15 днів. Іменини святкують Дениси. В церковному календарі – день Феофанії Візантійської.

В суботу, 16 грудня, за новим церковним стилем відзначають день пам’яті блаженної цариці Феофанії Візантійської. Вона була заміжньою дамою, дружиною імператора Візантії Лева VI Мудрого. Іменини цього дня святкують Феофанії, а також Денис, Олександр, Данило, Іван, Микита, Петро і Микола.

Церковне свято 16 грудня
Церковне свято 16 грудня

Народилась Феофанія о 863 році у Константинополі. Ця жінка була з царської благочестивої родини Мартинакіїв. Батьки з дитинства привили дівчинці любов до християнської віри. Феофанія отримала християнську освіту. Її чоловік Лев дуже відрізнявся від неї за характером. Він більше полюбляв земні утіхи, а ось Феофанія робила все можливе, аби присвятити своє життя Господу Богу. До отримання статусу імператору Лев та його жінка пережили чимало проблем. Батько Лева одного разу повірив наклепу на них і ув’язнив сина і його дружину Феофанію на цілих 3 роки. Трохи пізніше в подружжя померла їх маленька донечка Євдокія, через що Феофанія довгий час горювала.

Після смерті доньки жінка відправилася до монастирю при Влахерсньскій церкві, де довгий час молилася. Її ж чоловік Лев часу дарма не втрачав і знайшов своє щастя з іншою жінкою. Феофанія забажала з ним розлучитися, але ж патріарх не дав на розірвання цього шлюбу згоди. Шлюб Феофанії і Лева проіснував ще 12 років – до самої смерті цариці.

Традиції на день 16 грудня

Традиції 16 грудня
Традиції 16 грудня

В суботу, 16 грудня краще не вдягати червоний одяг і не задивлятись в дзеркало, бо можна накликати на себе серйозні проблеми. Також слідкуйте за тим, щоб не вдягнути одяг навиворіт. Якщо це вже сталося — обов’язково перевдягніться.

В цей день прийнято молитися святому Агею — просили його, щоб він допоміг віднайти правильний шлях у житті, виробити в людини найкращі якості. Обіцянки, що даються сьогодні — треба обов’язково виконувати. Тоді все, що було поганого в житті — піде геть.
Талісманом на 16 грудня є камінь нефрит. З грецької мови назва цього камінця перекладається як “нирка”. В давній Греції вірили, що цей камінчик може вилікувати усі хвороби, які пов’язані з органом людського організму.

Прикмети цього дня

Народні прикмети на 16 грудня
Церковне свято 16 грудня

На день 16 грудня існує декілька прикмет і звичаїв. Ось вони:

  • вітряна погода і сніг — наступне літо буде неврожайним;
  • якщо на склі намальовані візерунки морозом – протягом наступних 20 днів буде дуже холодно;
  • іній випав на вулиці — до теплих Святок;
  • по погоді в цей день можна говорити про те, яким буде квітень;
  • холодно і негода на вулиці – зима буде суворою.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.