Яке сьогодні церковне свято: 17 грудня 2023 – всі прикмети, забобони, традиції та заборони цього дня

17 грудня 2023 року випадає на неділю. Українці відзначають День працівника державної виконавчої служби. До впровадження новоюліанського календаря віряни вшановували пам'ять мучениці Варвари.

Яке церковне свято 17 грудня 2023

З 1 вересня 2023 року впровадили новоюліанський календар, тому офіційно сьогодні день пам’яті святого Даниїла та трьох святих: Ананія, Азарія та Мисаїла. Четверо жили за 600 рокі до нашої ери, як раз тоді, коли вавилоняни захопили Ізраїль та звернули в рабство ледь не всіх його жителів. Серед поневолених опинилися і Даниїл, Ананій, Азарій та Мисаїл, але правитель Вавилону Навуходоносор узяв їх до свого двору.

Там юнаки, попри тиску та навчанню за місцевими звичаями берегли пам’ять про свою батьківщину. За це Господь нагородив їх мудрістю, а Даниїлу дав дар ясновидіння. Він зміг передбачити падіння Вавилону і пришестя Христа. Також Господь врятував Ананія, Азарія та Мисаїла від мученицької смерті: їх за відмову поклонитися ідолу вавилонського бога кинули в палаючу піч, але отроки не переставали молитися Богу, за що він послав Янгола охолодити це полум’я.

Церковне свято 17 грудня: чому не можна ткати, прясти та інші прикмети
Церковне свято 17 грудня: чому не можна ткати, прясти та інші прикмети

Що не можна робити 17 грудня

Здавна в цей день заборонялося лаятися та вступати в конфлікти. Також пращури старалися не відмовляти, якщо хтось просить про допомогу. Також заборонено піддаватися спокусі та порушувати піст. Не бажано займатися в цей день рукоділлям, а особливо прясти і ткати – наші предки вірили, що в цей день вищий ризик отримати травму.

Прикмети та традиції 17 грудня

  • Якщо в цей день почалася заметіль – до плідного роїння бджіл наступного року;
  • бачите іній на деревах – від Різдва і до Водохреща буде тепло;
  • дме східний вітер – до похолодання;
  • морозна погода в цей день віщувала довгі холоди;
  • захід сонця забарвлюється в червоний – до потепління.

Наші прапрабабусі ще в дівоцтві ворожили в цей день на судженого. Для цього бралися три лаврові листки, на них писали імена трьох божих отроків, – Ананія, Азарія та Мисаїла, – а потім клали під подушку та перед сном просили святого Даниїла, щоб приснився суджений.

Нові статті

Схожі статті

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?