Яке церковне свято 18 грудня: чому варто берегти посуд, інші заборони, прикмети та традиції цього дня

18 грудня 2023 року припадає на понеділок. Це день військової контррозвідки в Україні, а віряни за новоюліанським календарем вшановують пам'ять святителя Модеста. Деталі у статті.

Яке церковне свято 18 грудня

18 грудня – день пам’яті святителя Модеста, патріарха Єрусалимського. Народився він у місті Севастія, одні джерела вважають, що в Малій Азії, інші – що в Персії. Ще хлопчиком Модест знав, що присвятить своє життя Богові, та постригся в ченці, як тільки подорослішав.

З часом Модест став ігуменом у монастирі Святого Феодосія, що в Палестині, і тоді майже відразу почалася війна проти перського царя Хосрова, в якій вбили 90000 християн і було зруйновано безліч християнських храмів. Патріарх Єрусалимський Захарія разом із іншими був узятий в полон, як і Хрест Господній. Тимчасове керівництво Єрусалимської Церкви впало на плечі Модеста. На новому пості він відновлював зруйновані храми, і відбудував Храм Гробу Господнього. Згодом Модест був призначений Патріархом Єрусалимської Церкви. Помер святитель від старості у поважному віці – аж в 97 років.

Яке церковне свято 18 грудня – все про цей день: прикмети, традиції та заборони
Яке церковне свято 18 грудня – все про цей день: прикмети, традиції та заборони

Що не можна робити 18 грудня

  • Заборонено лаятися з рідними – це може накликати біду;
  • також варто берегти посуд: розбита кружка чи тарілка в цей день – до сварки;
  • не можна відмовляти людям, що просять про допомогу;
  • не варто порушувати піст – піддаватися спокусам, влаштовувати п’янки та їсти заборонені продукти.

Наші пращури вірили, що цього дня довкола гуляє нечисть, тому не можна лишати на видноті ножі. Також прапрабабусі на Модеста не штопали одяг, не брали та не давали в борг.

Яке церковне свято 18 грудня – все про цей день: прикмети, традиції та заборони
Яке церковне свято 18 грудня – все про цей день: прикмети, традиції та заборони

Прикмети 18 грудня: в що вірили наші предки

Чим менш морозна температура в цей день – тим менше снігопадів буде до кінця зими. Якщо нема в цей день снігу на полях, то наступного року варто чекати на неврожай. Чуєте спів снігурів – буде снігопад. Лапатий сніг – до потепління, а західний та південно-західний вітер – до відлиги.

Нові статті

Схожі статті

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?