Яке церковне свято 19 грудня за новим стилем і що треба зробити, аби удачу в оселі утримати: прикмети

У вівторок, 19 грудня — йде 353 день року. До новорічних свят лишається 12 днів. Розповідаємо, хто святкує іменини і яке свято за новим церковним стилем відзначають християни православної церкви.

У вівторок, 19 грудня церква за новим стилем вшановує пам’ять декількох святих: Іллі Муромця Києво-Печерського, Григорія. За народним календарем відзначають день Іллі Муромця. За старим стилем цього дня святкували день святого Миколая, але с 1 вересня це свято перенесли на 6 грудня.

Святий Ілля Муромець був легендарним богатирем, про якого складено тисячі билин та балад. Зараз мощі святого зберігаються у Києво-Печерській Лаврі.

День Іллі Муромця Києво-Печерського
Церковне свято 19 грудня: день святого Іллі Муромця

Ілля Муромець народився в XII столітті. Якщо вірити українським переказам, то цей богатир був з міста Муромль і за це отримав своє прізвище. Перші 33 роки свого життя Ілля був паралізований. Але потім сталось його знайомство із трьома віщими старцями, які були в образі калік-перехожих. Завдяки ним він якимось чином зцілився від своєї хвороби. За церковними переказами — цими старцями були Іісус Христос і його апостоли.

Коли Ілля одужав, він перетворивсь на бравого та сильного воїна, який незвичайну силу та міць. В народі його прозвали Чобітком — за те, що цей хлопець зміг відбитись від ворогів одним лише чоботом. В кожен свій бій Ілля Муромець йшов не заради отримання слави, а задля справедливості.

Наприкінці свого життя Ілля Муромець прийняв чернецтво в Києво-Печерській Лаврі. Історики вважають, що цей святий загинув під час нападу половців на Лавру. Але існує й інша версія — ченцем Ілля став після тяжкого поранення, отриманого під час атаки половців.
Помер Ілля Муромець приблизно в 1188 році. Йому було десь 45 років. Іменини в 19-й день грудня відзначають Ілля, Григорій, Тимофій, Микола.

Прикмети на цей день

Прикмети на 19-й день грудня
Прикмети на 19-й день грудня
  • якщо 19 грудня день ясний — рік наступний вдастся врожайним;
  • скільки снігу випаде цього дня — стільки ж навесні травички буде;
  • морози вдарили 19 грудня — в травні негода буде;
  • вітер дуже сильний дме — наступного року можна чекати восени на великі врожаї горіхів;
  • ніч зоряна — буде гарний врожай ягід;
  • іній випав на дерева — рік буде вдалим для сільськогосподарських робіт;
  • засніжило в цей день — наступного року буде великий врожай пшениці.

Традиції дня

Традиції 19 грудня
Традиції 19 грудня

За давніми традиціями 19 грудня не можна викидати з будинку сміття — вважається, що тоді вдача та щастя підуть з хати. В старому одязі теж краще не ходити — бо будете в скруті жити.

Молоді дівчата в цей день одягались ошатно, а якщо обновок було дуже багато — то протягом дня вони їх перевдягали. Талісман цього дня — камінь яшма. В Японії до нього ставились з особливою повагою. Вважалось, що яшма здатна загострити зір.

Нові статті

Схожі статті

Сукня українського бренду та взуття від Луї Віттон: вагітна дружина Монатіка похвалилася стильним образом

Дружина популярного співака Дмитра Монатіка показала новий та стильний образ на повсякдень. Вагітна Ірина Монатік обрала собі сукню українського бренду та доповнила її сумкою і взуттям Луї Віттон.

Не холостяк, як думають всі: 40-річний Юрій Ткач показав свою дружину-красуню, з якою має доньку

Юрій Ткач не лише гарний актор, а й зразковий сім'янин, який вже 10 років проживає у шлюбі разом із Вікторіє та виховують доньку Лізу - як виглядає обраниця гумориста по життю?

“Протягнути руку”: соліст з гурту “Антитіла” Тарас Тополя розповів про ставлення до Олега Винника

37-річний соліст гурту "Антитіла" Тарас Тополя прокоментував поведінку колеги по сцені, Олега Винника, який виїхав з України. Як він відноситься до кумира вовчиць та чи готовий з ним здороватися?

Понад 40 тисяч гривень: 31-річна KOLA похизувалась подарунками від чоловіка – сумка, прикраси й не тільки

Нещодавно співачка KOLA розповіла, що вийшла заміж за чоловіка-іноземця, а згодом показала коштовні подарунки від нього - що найдорожче дарував обранець для артистки?