Яке церковне свято відзначають 20 грудня і для чого сьогодні усім бажають здоров’я: стародавні прикмети

В середу, 20 грудня — йде 354-й день року. До новорічних свят лишається 11 днів. Іменини цього дня відзначають Юрій і Данило. За церковним календарем – день святого Ігнатія.

В середу, 20 грудня — християни української православної церкви відзначають день святого Ігнатія. В цей день в давні часи було прийнято готуватись до різдвяних свят. Чоловіки заколювали кабанів, жінки – прибирали у хаті, фарбували стіни та меблі. Молоді дівчата і хлопці шили костюми до карнавалу, вивчали колядки і готувались йти щедрувати чи колядувати.

Святий Ігнатій Богоносець
Святий Ігнатій Богоносець

Іменини 20 грудня святкують Юрій, Гнат, Данило, Георгій, Іван. Талісманом для людей, що народились цього дня, вважається камінь обсидіан. В давні часи люди вірили, що саме обсидіан допомагає досягти змін в житті, захищає свого власника від темних сил.

В середу, 20 грудня, віряни згадують у молитві святого Ігнатія. Якщо вірити церковним переказам — ще у віці немовляти Ігнатій став пророком. Це сталось після того, як Господь Бог поклав на його голову свою благословенну руку.

В юності святий Ігнатій отримав прізвисько Богоносець. В той період, коли він жив — імператором був язичник Траян. Ігнатій же виступав проти язичництва і за відмову покоритися його відправили до Риму. Там святого засудили и прирекли вмерти на арені.

Підкорившись рішенню суду, Ігнатій вийшов на середину арени, але не здався. Святий почав голосно читати християнські проповіді. В той самий час Ігнатія розірвали дикі та хижі звірі.

Традиції і прикмети 20 грудня

В давнину наші предки вірили, що цього дня треба бажати іншим людям здоров’я — тоді і сам весь наступний рік здоровим будеш. Вітатись сьогодні можна було з кожним, хто зустрінеться на шляху.

В 20-й день грудня було прийнято ходити в гості до друзів, знайомих, родичів, проводити більше часу з родиною.

А ось ворожити і свататись в цей день заборонялося. Не можна було і гроші брати в борг. Вважалось, що тоді будеш жити в бідності і боргах увесь наступний рік.

Традиції 20 грудня
Традиції 20 грудня

А ще в цей день краще не купувати нове взуття, бо воно може забрати в людини довголіття і тоді вона проживе мало.

На цей день існувало декілька цікавих прикмет:

  • тріскучі морози – до спекотного літа;
  • відлига та хуртовина — до сильних дощів влітку;
  • іній випав на деревах — найближчим часом погода буде ясною;
    зоряне небо вночі – наступного літа можна очікувати на великі врожаї;
  • синички щебечуть голосно — наступні дні будуть вкрай холодними;
  • хмаринки по небу пливуть проти вітру — буде снігопад.

Погода цього дня віщувала про те, яким буде в наступному році серпень. Якщо на вулиці – сльота і хуртовина, то в серпні буде прохолодно.

Прикмети на 20 грудня
Прикмети на 20 грудня

Ясно і морозно – в останній літній місяць можна чекати на спеку та яскраве сонечко.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?