Яке церковне свято відзначають віряни 22 грудня і що сьогодні робити, аби увесь рік щасливо жити: традиції

В п'ятницю, 22 грудня — день зимового сонцестояння і 356-й день року за григоріанським календарем. Розповідаємо, хто цього дня святкує іменини, які традиції існують і яким прикметам вірити.

П’ятниця, 22 грудня — день зимового сонцестояння, коли день – найкоротший в році, а ніч — найдовша. День зимового сонцестояння починається о 5.27 ранку за київським часом. Світловий день сьогодні триває всього лише 8 годин.

За новим церковним календарем цього дня християни відзначають день святої великомучениці Анастасії. Ця дівчина народилась під час гонінь християн в Римі. Її батько був посадовцем і сповідував язичництво. А ось матуся Анастасії була таємною християнкою. Саме вона привила доньці любов до християнської віри.

Коли вмерла мати дівчини, то її батько віддав доньку заміж за багатого язичника на ім’я Помплій. Щоб зберегти свою невинність, Анастасія вигадала собі невиліковну хворобу.
Потайки від чоловіка ця дівчина допомагала ув’язненим християнам. Вона втішала їх, надавала необхідну їжу та одяг. Коли вмер чоловік Анастасії — вона увесь спадок, що залишився від нього — залишила нужденним людям.

Традиції і прикмети 22 грудня: дивимось на погоду
Традиції і прикмети 22 грудня: дивимось на погоду

Про вчинки християнки Анастасії дізнався імператор Діоклетіан. Він наказав стратити дівчину.

За старим церковним календарем цього дня відзначають зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною.

Іменини 22 грудня відзначають Теодор, Дмитро, Анастасія і Федір. До Нового року лишається 9 днів.

За давньою традицією сьогодні жінки починали прибирати в оселі перед Різдвом і новорічними святами. Свиням в селах давали більше їжі, щоб до Різдва була смачна і м’ясиста свіжина.

Пасічники в день святої Анастасії молились Богу про те, аби наступного року мед був густим. В народі на цей день була навіть така приказка: “Ходять в погріб до бджіл, щоб добре роїлись”.

Прикмети на 22 грудня: день зимового сонцестояння
Прикмети на 22 грудня: день зимового сонцестояння

Вагітним жінкам в 22-й день грудня краще не роздмухувати в печі вогонь. Вважалося, що це може призвести до того, що дитина народиться з червоною міткою.

В давнину вважали, що цього дня сили Пітьми та Світла борються одна з одною – тому без потреби з дому краще не виходити.

На 22-й день грудня існує декілька цікавих прикмет:

  • якщо іній випав на дерева — на Новий рік можна чекати на відлигу;
  • яка погода стоїть до самого вечора — такою і вся зима буде;
  • іній дерева вкрив — наступного року врожаї будуть великими;
  • дощ пішов — весна буде доволі холодною;
  • тихий день без вітру — буде гарний врожай садовини;
  • яка погода стоїть до обіду 22 числа — таким буде і весь грудень, до самих новорічних свят.

Талісман для людей, що народились 22 грудня — камінчик альмандин. З давніх часів саме з нього виготовляють різноманітні амулети, прикраси, сувеніри та декоративні сувеніри. Наші предки вважали, що амальдин символізує людську енергію, позитивних почуттів та емоцій. До речі, в Норвегії знайшли амальдин чорного кольору — 1 метр завдовжки.

Нові статті

Схожі статті

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.