Не переплутайте: колядувати треба на Різдво, а щедрувати – на Маланку. Робитимемо це за новим календарем

Здавна українці дуже гучно відзначали новорічні свята – колядували, щедрували, засівали. Розберімося, що і коли потрібно робити, щоб відповідало усім канонам свят.

Коли колядувати

Усі ми чули відомі слова: “Коляд, коляд, колядниця, добра з медом паляниця…” Звісно, в давнину було й чимало інших різдвяних віншувань. За традицією, ватаги молоді співали колядки на Різдво. Брали зірку, обирали головного ватагу – березу – й нумо гуляти селом.

Коли колядувати, а коли щедрувати

На Прикарпатті зазвичай 7-8-річні хлопчики вирушали колядувати на Святвечір. На Поділлі, Слобожанщині, Наддніпрянщині це робилося вранці після нічної служби. Пообідді до справи бралися підлітки, а ввечері – парубки. Дівчата у Різдвяних колядуваннях участі не брали.

Коли колядувати, а коли щедрувати

Окремо обхід вулиць робили вертепники. Перевдягнена молодь влаштовувала сценки за євангельськими легендами, що стосувалися чудесного народження Ісуса Христа, не забуваючи пригадати злодіяння царя Ірода.

Коли щедрувати?

А от на свято Маланки, або Щедрий вечір, у справу вступали дівчатка підліткового віку. Щойно на землю опускалися сутінки, вони заходили на подвір’я односельців й заводили “Ой, сивая та і зозуленька…” або “В полі, в полі плужок ходить…”

Коли колядувати, а коли щедрувати

Маланкування й нині широко поширене на Буковині, Поділлі, Галичині. Там традиційно одного хлопця вбирали Маланкою, яка коїла безлад у хаті, вишукуючи бруд у господарів чи самотужки розкидаючи сміття.

На Київщині було модно водити Козу, влаштовуючи справжнє театральне дійство, до якого також поєднувалися перевдягнені Дід, Циганка, Лікар, Дід. Їх завжди супроводжували Стрільці-молодці.

Коли колядувати, а коли щедрувати

Потрапляючи до чергової оселі Коза удавано помирала. Тож господарям доводилося її частувати, аби оживити. Лише після цього тваринка починала весело танцювати, сповіщаючи, що жито тепер обов’язково вродить.

Коли засівати?

На Василя ще вдосвіта маленькі хлопчики ходили по хатах, засипаючи оселі зернами жита чи пшениці, співаючи: “Сій, Боже, роди, Боже, жито, пшеницю і всяку пашницю!” У відповідь отримували, цукерки, пряники, горіхи.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.