Яке церковне свято 24 грудня – всі традиції, забобони, прикмети та кому молитися на Святий Вечір

24 грудня 2023 року припадає на неділю. В православному календарі, після переходу на новоюліанський, у цей день святкується Святвечір. Детальніше про цей день читайте далі у статті.

Яке церковне свято 24 грудня

Святий вечір – це, буквально, урочиста вечеря перед святом народження Христа, що ми називаємо Різдвом. За давніми традиціями, що українці дотримуються століттями, у Святвечір на столі мають стояти 12 пісних страв, головною з яких є кутя. Зазвичай на столі поряд з кутею стоять борщ, голубці, риба, грибні страви, вареники та узвар – компот із сухофруктів. Рецепти всіх цих страв та багатьох інших пісних частувань ви зможете знайти на сайті Один Факт.

Яке церковне свято 24 грудня: традиції, заборони та прикмети на Святий Вечір
Яке церковне свято 24 грудня: традиції, заборони та прикмети на Святий Вечір

Народні прикмети 24 грудня

  • Якщо в цей день випав сніг – варто очікувати на добрі новини;
  • ясна погода 24 грудня віщує багатий урожай влітку;
  • якщо в цей день ви застали заметіль – бджоли дадуть багато меду наступного року;
  • погода без хмар – восени буде багато грибів;
  • відлига пророкує поганий урожай наступного року;
  • зоряне небо на Святвечір указує на те, що поля плідно вродять.

Що не можна робити на Святвечір, 24 грудня

Наші предки старалися не їсти до сходу першої зорі, вийнятки були лише для дітей, вагітних, літніх або хворих людей. Також вважалося поганою прикметою зустрічати Святий Вечір, одягнувшись у чорне. В цей день, як і будь-який інщий день посту, заборонено лаятися, лихословити та піддаватися спокусам. У цей день також заборонені будь-які хатні справи, окрім готування страв на вечерю.

Традиції на Святвечір, 24 грудня

Як тільки на вечірньому небі замайорить перша зірка – вся родина має зібратися за столом, на якому вже виставлені 12 пісних страв. Розпочиналася вечеря завжди з куті – починаючи з найстаршого члена родини, всі з’їдають хоча б по ложці куті, поминаючи предків. Закінчують Святий Вечір також споживанням куті.

Нові статті

Схожі статті

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?