Яке церковне свято 26 грудня і що сьогодні зробити, щоб щастя залишилось в оселі: традиції та заборони

Вівторок, 26 грудня — 360-й день року. До новорічних свят лишається 5 днів, а сьогодні віряни православної церкви святкують собор Пресвятої Богородиці. Розповідаємо про свято і прикмети цього дня.

У вівторок, 26 грудня, віряни української православної церкви святкують Собор Пресвятої Богородиці. В календарі міжнародних свят — день круп’є. Іменини у Василя, Олександра, Григорія, Дмитра, Давида, Юхима, Дмитра, Михайла, Леоніда, Марії, Анфіси, Костянтина, Йосипа.

Головний талісман дня — камінь сердолік. Його з давніх часів використовують в якості талісману для закоханих. Люди вірили, що він допомагає зміцнити шлюб.

Свято 26 грудня: Собор Пресвятої Богородиці
Свято 26 грудня: Собор Пресвятої Богородиці

Свято Собору Пресвятої Богородиці відзначають в УПЦ саме 26 грудня. Цього дня християни згадують історію родини Йосипа та Марії, яким довелось тікати з новонародженим малюком Іісусом до Єгипту від гніву царя Ірода.

Святкування Святої Богородиці офіційно встановили в 681 році. Свято назвали Собором тому, що християни сьогодні вшановують пам’ять не тільки батьків Іісуса, але й людей, які були до них наближені (Йосип, Давид, Яків).

Прикмети на 26-й день грудня
Прикмети на 26-й день грудня

В 26-й день грудня не можна варити кисіль, бо в давнину вважалось – що це до небіжчика в будинку. Також не варто купувати мотузки – бо це до біди.

Прикмети на цей день:

  • зяблик заспівав – буде відлига;
  • сніг прилип до долоньок – скоро потеплішає;
  • полум’я в печі горить білим, а не червоним – до скорого тепла;
  • синички цвірінькають – вночі вдарять заморозки;
  • сонячний і ясний ранок – наступного року буде гарний та великий врожай проса;
  • сніг та мороз за вікном — літо буде холодним і непогожим;
  • північний вітерець дмухає – скоро настане холоднеча.

В давні часи предки наші вірили в те, що 26 грудня вранці обов’язково треба впустити до хати колядників. Інакше щастя і благополуччя може оминути вашу оселю. Молоді дівчата в цей день ворожили на нареченого і шлюб.

Нові статті

Схожі статті

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.