Яке церковне свято 29 грудня і кому молитися, щоб діти здоровими були: традиції і прикмети цього дня

В п'ятницю, 29 грудня – йде 363-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 2 дні. Розповідаємо, яке церковне свято сьогодні відзначають християни і в кого іменини.

В п’ятницю, 29 грудня віряни православної української церкви шанують пам’ять Вифлеємських немовлят. Іменини в цей день святкують Георгій, Веніамін, Єгор, Феофіл, Юрій, Феодосій, Варвара, Ганна, Наталля, Євдокія, Фадей, Марк, Маркел, Макар, Лаврентій, Іван.

Головний талісман для людей, народжених 29 грудня – камінь топаз. Він – напівдорогоцінний, з високим ступенем прозорості. Він має доволі велику історію, яка налічує 3 тисячоліття. Довгий час цей камінчик вважали талісманом моряків, бо він має синій відтінок.

Церковне свято 29 грудня: день пам'яті Вифлеємських немовлят
Церковне свято 29 грудня: день пам’яті Вифлеємських немовлят

За церковним календарем 29 грудня — день пам’яті Вифлеємських немовлят. Історія, пов’язана з ними, сталася в той час, коли правив цар Ірод у Віфлеємі. Саме в той період народився Іісус Христос. Цар Ірод наказав своїм волхвам знайти Божу дитину. Волхви на власні очі побачили новонароджене маля, але після цього вони назад до царя не пішли.
Тоді Ірод вирішив знищувати немовлят віком до 2-х років, що народились у Віфлеємі. В той час загинуло 14 тисяч дітей. Але Іісус із своєю матір’ю Марією та Йосипом був вже в Єгипті. За свої діяння царя Ірода Бог покарав жорстокою хворобою.

Яке церковне свято 29 грудня за новим стилем
Яке церковне свято 29 грудня за новим стилем

Згідно з давніми традиціями 29 грудня забороняється ходити в ліс, та й виходити з дому. Також сьогодні не варто залишати дітей без догляду на вулиці. Заборонено виконувати важкі або ж важливі справи — вони вийдуть невдалими. В давні часі молодь цього дня збиралась ввечері на посиденьки. Дорослі жінки ходили до церкви, аби помолитися про здоров’я своїх дітей.

Прикмети на цей день:

Прикмети на 29 грудня 2023 року
Прикмети на 29 грудня 2023 року
  • хмаринки низенько пливуть по небу – скоро настануть холоди;
  • вночі на небі зіроньки мерехтять — скоро будуть морози;
  • безхмарне небо та вітер з півночі вказують на те, що скоро настануть холоди;
  • заметіль на вулиці — до похмурого дня;
  • коні сплять стоячи — скоро будуть морози, а якщо на землю лягають – то до відлиги.

Нові статті

Схожі статті

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.

Андрій Данилко відкрив секрет своїх стосунків: що то був за поцілунок між тим та заміжньою мамою Сердючки?

Артист Андрій Данилко багато років виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки. Про його особисте життя ходять легенди. Зокрема, співаку приписують стосунки із сценічною "мамою", Інною Білоконь.

Сукня під вечір п’ятниці: Настя Каменських “розхристала” душу навстіж, щоб танцювати до ранку (Відео)

Відома співачка Анастасія Каменських показала, в якій сукні запланувала танцювати до ранку. Потап вже оцінив наряд коханої. І готовий відпустити в ньому благовірну на зустріч з подружками.