Яке церковне свято 3 січня 2024 року і чому в цей день не можна нічим хвалитися: традиції і прикмети дня

В середу, 3 січня — йде третій день Нового, 2024 року. В світі цього дня відзначають день здоров'я душі і тіла. Розповідаємо, кого сьогодні вшановують християни і яка прикмета вказує на завірюхи.

В середу, 3 січня, православні християни вшановують пам’ять святого мученика Гордія Каппадокійського. Іменини цього дня відзначають Ірина і Гордій. Головний талісман для людей, що народились 3 січня — камінь онікс (різновид кварцу). З давніх часів люди вірили, що онікс є чоловічим каменем. Він символізує мужність.

Іменини на 3 січня 2024 року
Іменини на 3 січня 2024 рок

Священномученик Гордій Каппадокійський, пам’ять якого вшановують саме 3 січня — народився в містечку Кесарія, що знаходилось на території сучасної Туреччини, в III столітті. Цей чоловік працював воєначальником у римському війську. Настав час, коли Гордій дуже сильно увірував у християнство і став віруючим. Після цього він склав усі державні повноваження і відправився у пустелю, повністю усамітнившись. Але в той час, коли імператор Лікій наказав переслідувати віруючих у Христа — Гордій прийняв рішення повернутись з пустелі заради того, щоб допомагати вірянам боротись з імператорською навалою.

Мученик Гордій Каппадокійський
Мученик Гордій Каппадокійський

Одного разу в містечку, де мешкав Гордій, організували святкування язичницького свята, присвяченого Богу Марсу. Святий Гордій не захотів займатись ідолопоклонством. Після відмови священомученика почали катувати. Жорстокі муки Гордій виносив стійко. Градоначальник, побачивши непохитність мученика, запропонував йому привабливі нагороди в обмін на те, щоб він все ж таки вклонився ідолові. Гордій незважаючи на запропоновані посади відмовився. І тоді його стратили.

Прикмети і традиції на 3-й день січня

Прикмети і традиції на 3 січня 2024 року
Прикмети і традиції на 3 січня 2024 року

На 3-й день січня існує декілька прикмет:

  • якщо світанок наступає рано — це до скорого снігу;
  • зайці з лісу підходять до будинків занадто близько — скоро вдарять люті морози;
  • на дерева випав пухнастий іній — в найближчі дні встановиться ясна погода;
  • яка погода 3 січня — такою ж вона буде і в березні;
  • на небі пливе пухнаста хмара — скоро слід чекати на завірюхи.
Традиції на 3 січня 2024 року
Церковне свято 3 січня 2024 року

В давні часи наші предки вірили в те, що смаме 3 січня на Землю прилітають злі чаклунки, щоб задоїти хазяйських корів до самої смерті. І тому домашню худобу годували вісяною кашею, приготованою на молоці. Під час приготування на їжу начитували молитви. А ще готували робили з молочного сиру, які приносили родинне щастя і багатство.

Нові статті

Схожі статті

Такого ви ще не пробували! Як приготувати пряний хрін з помідорами – вийде не лише смачно, а й бюджетно

Ви закохаєтесь у цю страву з першого погляду: кулінари розповіли, як приготувати хрін з помідорами та що для цього потрібно. Простий покроковий рецепт.

З макіяжем та манікюром: 31-річна Марія Яремчук показала, що в красі та стилі нічим не поступається Ріанні

Марія Яремчук – молода українська співачка родом з Чернівців. Вона народилась в родині артиста Назарія Яремчука і з дитинства захоплювалась музикою, приймала участь у різноманітних концертах.

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?