Другий святвечір або Голодна кутя 5 січня 2024: які страви поставити на стіл і з якої крупи приготувати кутю

В зв'язку із переходом української православної церкви на новий календар другий Святвечір (Голодну кутю) — українці тепер святкують 5 січня. І ось які страви потрібно в цей вечір подавати до столу.

На початку вересня 2023 року українська православна церква перейшла на новоюліанський календар. Через це неперехідні дати церковних свят змістились на 13 днів раніше. Нагадаємо, що перший Святвечір або Багату кутю українці відзначали напередодні Різдва, а саме — 24 грудня.

Другий Святвечір: свято напередодні Водохреща 6 січня
Другий Святвечір: свято напередодні Водохреща 6 січня

А ось другий Святвечір або ж Голодну кутю православні християни раніше відзначали 18 січня — напередодні свята Водохреща. Але через зміщення дат Водохреще за новим стилем тепер святкують 6 січня. Це означає, що Святвечір з голодною кутєю припадає цього річ на 5 січня. Тож, пропонуємо читачам дізнатись, в чому різниця між першим і другим Святвечором і які саме страви потрібно готувати до святкового столу.

Один факт про два Святвечори – в чому між ними різниця?

перший і Другий Святвечір: в чому різниця?
Перший і Другий Святвечір: в чому різниця?

Другий Святий Вечір, що відзначається перед Водохрещем — це особливе свято, на який готують пісну або ж бідну кутю і освячують воду в церкві. Після Богослужіння цю водичку забирають додому і зберігають протягом року. На цей Святвечір вже не колядують, але – співають щедрівки. Кількість страв на столі теж меншає — тепер їх не 12, як на святвечір перед Різдвом — а 7.

Насправді, в деяких родинах готують і більше страв, але тут важливо дотримуватись іншого правила — кількість святкових страв повинна бути непарною.
Вечерю на стіл господині ставлять за давньою традицією – коли на небі зійде перша зіронька. Усі страви повинні бути пісними. Окрім них на святковому столі повинна стояти запалена свічка і хліб. А ще — голодна кутя і вареники.

Хліб зі свічкою обов’язково ставлять біля миски з кутею. В кутках столу розміщують голівку маку, часник, яблучка та горіхи. Під миску з кутею, за традицією, кладуть дрібні гроші та сіно.

Чим прикрасити стіл на Святвечір перед Водохрещем?

Пісні страви до другого Святвечора: голодна кутя, вареники, голубці, салат з буряку з чорносливом
Пісні страви до другого Святвечора: голодна кутя, вареники, голубці, салат з буряку з чорносливом

На другий Святвечір приготуйте до святкового столу виключно пісні страви.

  • пісна або голодна кутя (її готують з пшеничних зерен без додавання масла або вершків, змішуючи із цукром, родзинками і маком, а також окремо готують узвар із сухофруктів – вишень, яблук, копчених груш і слив);
  • вареники з начинкою з картоплі, квасної капусти або маку (невеличкі і з додаванням цукру);
  • борщ (його готують без м’яса, на овочевому чи грибному бульйоні);
  • голубці з овочами готують з рисом але без м’яса, додаючи до нього моркву, капусту чи гриби;
  • підлива з грибів (її додають до пісних страв — вареників з капустою і картопелькою);
  • салат із чорносливу та відвареного бурячку (щоб смак цієї страви вийшов пікантним і оригінальним — додайте до неї волоські горішки і рослинну олію).

Другий Святвечір — родинне свято і тому його варто провести разом із близькими і рідними людьми.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?