Стрітення Господнє — церковне свято 2 лютого за новим стилем: традиції, прикмети і забобони дня

В п'ятницю, 2 лютого, православні християни відзначають велике церковне свято — Стрітення Господнє. Читайте про головні традиції і прикмети цього свята в матеріалі від "Один Факт".

В п’ятницю, 2 лютого, православні християни української церкви святкують Стрітення Господнє. Вперше – за новим стилем.

Стрітення Господнє — важливе двунадесяте свято православної церкви. Присвячене воно першому принесенню до храму новонародженого немовляти — Іісуса Христа.

Стрітення Господнє 2 лютого: прикмети, історія свята, традиції і забобони
Стрітення Господнє 2 лютого: прикмети, історія свята, традиції і забобони

Якщо вірити біблейським переказам, то батьки Іісуса на 40-й день після народження вперше принесли дитинча до зраму, щоб причастити. Коли Марія несла немовля вулицею, на їх шляху трапився старець на ім’я Симеон Богоприємець. Йому по Долі була зазначена смерть після того, як він побачить на власні очі Спасителя світу

Старець Симеон пройшов доігий життєвий шлях, протягом якого займався перекладами релігійних праць. Саме в одній з них йому на очі попалося дивне пророцтво. Нібито Діва Марія отримає від Господа непорочне зачаття і народить Спасителя. В той же день, як Симеон це дізнався, до нього прийшов Ангел і цю інформацію підтвердив. А ще Ангел наголосив, що після побачення зі Спасителем Симеон помре, а його душа відправиться до Раю.

Побачивши пару із малюком на своєму шляху — Симеон підійшов до них, взяв немовля на руки і, піднявши до неба — проголосив його Спасителем. Після цього старець вмер.

В православному календарі Стрітення вважають неперехідним двунадесятим святом. свят. Цього ж дня свої іменини святкують Василі.

Народні прикмети на Стрітення

Стрітення Господнє: головні традиції і прикмети свята
Стрітення Господнє: головні традиції і прикмети свята

Наші предки вірили в декілька прикмет на свято Стрітення. “Один Факт” пропонує їх до вашої уваги.

  • сніг замітає все навкруги — влітку буде великий врожай зернових;
  • якщо настала відлига і зі стріх капає вода – пшениця гарно вродить;
  • якщо 2 лютого погода тиха та ясна — можна чекати на добрий врожай льону;
  • прийшли холоди в цей день — весна теж буде холодною;
  • сніг пішов 2 лютого – весна буде дощовою та затяжною;
  • на Стрітення Господнє дивились, яка погода на вулиці — такою самою і весна буде;
  • відлига цього дня – до ранньої і теплої весни.

В давні часи народ вірив, що саме на Стрітення зима зустрічається з літом. Свято Стрітення існувало ще за язичницьких часів. Люди в ті часи готувались до весни, співали пісні-замовляння — аби тепла погода швидше пришла до міста.

На Стрітення наші предки ворожили. На ніч виставляли миску із зерном на вулицю. Якщо зранку на ньому з’являлася роса — це означало, що врожай буде великим. Якщо ж зерно залишалося сухеньким — чекали на поганий врожай.

Після встановлення Християнства віряни на Стрітення стали ходити до церкви, ставили біля ікон воду та свічки. Вода, яку освячували в цей день, зберігалася вдома і використовувалась для лікування хвороб. Люди вірили, що така вода має велику цілющу силу.

На Стрітення не виносили сміття і не займалися важкою працею. Також на це свято не починали нових справ.

Нові статті

Схожі статті

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.

Андрій Данилко відкрив секрет своїх стосунків: що то був за поцілунок між тим та заміжньою мамою Сердючки?

Артист Андрій Данилко багато років виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки. Про його особисте життя ходять легенди. Зокрема, співаку приписують стосунки із сценічною "мамою", Інною Білоконь.

Сукня під вечір п’ятниці: Настя Каменських “розхристала” душу навстіж, щоб танцювати до ранку (Відео)

Відома співачка Анастасія Каменських показала, в якій сукні запланувала танцювати до ранку. Потап вже оцінив наряд коханої. І готовий відпустити в ньому благовірну на зустріч з подружками.

В діадемі з намиста і білій сукні: 37-річна Настя Приходько пішла під вінець вдруге після 11 років шлюбу

Співачка Анастасія Приходько відзначила особливу дату в родині другим вінчанням. Зірка показала себе із чоловіком Олександром в храмі, посеред ікон і розповіла про нові обітниці перед Богом.