Що приносили в дім 25 березня, аби привернути щастя і злагоду: прикмети на Благовіщення Пресвятої Богородиці

Благовіщення Пресвятої Богородиці — велике церковне свято, яке відзначають 25 березня. На цей день існує декілька цікавих прикмет, про які вам розповість "Один Факт".

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці в Україні відзначають 25 березня. Цього дня заборонено займатись рукоділлям, вишивати, в’язати, шитию також не варто сьогодні позичати гроші, вінчатися у церкві або ж вступати до шлюбу. Дівчата не повинні на Благовіщення заплітати коси і стригтися.

Благовіщення Пресвятої Богородиці: традиції і прикмети свята
Благовіщення Пресвятої Богородиці: традиції і прикмети свята

Господині на Благовіщення Пресвятої Богородиці заготовляли так звану Благовіщенську сіль, яка служила оберегом родинного щастя. Кожен із членів родини брав по щіпці такої солі і вкидав її в підготовлений заздалегідь мішечок. На це свято обов’язково ходили до церкви, щоб освятити воду. Вона вважалась цілющою, тому віруючі несли її з церкви додому, щоб забезпечити родинну злагоду.

Благовіщення Пресвятої Богородиці – це одне з дванадцяти головних церковних свят. За важливістю ж він — третій після Різдва та Великодня. І за новоюліанським, і за християнським календарем Благовіщення зараз відзначають 25 березня. В 2024 році ця дата припадає на понеділок.

Свято Благовіщення сповіщає християн про народження сина Божого та Спасителя Людства. Цього дня свята Діва Марія дізналась від Архангела Гавріїла про власне непорочне зачаття і те, що скоро народить сина Божого, Іісуса Христа.

Головні традиції свята Благовіщення

Головні традиції свята Благовіщення
Головні традиції свята Благовіщення

За церковними традиціями віряни відвідують служби в храмах. Священнослужителі цього дня вдягаються у ряси блакитних кольорів. Також цього дня прийнято звертатись у молитві до Богородиці. Християни вважають, що саме у день Благовіщення відкриті небеса доносять молитву кожної людини до Бога.

В старі часи на Благовіщення палили багаття і вкидали до нього усі старі речі. Вважалось, що разом із старим одягом у вогні згоряють усі нещастя.
В день Благовіщення вся родина збирається за столом разом. Свято припадає на Великий піст, але на нього церква дозволяє послаблення і вживання морепродуктів та страв із риби. Також дозволено трохи рослинної олії та вина.

Ще одна традиція на свято Благовіщення — випускати голубів. У наших предків було вірування, що голуби на Благовіщення долітають до янголів-охоронців і зможуть їм розказати все те, що сталось за останній рік.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?