Коли Чистий четвер 2024: дата, заборони і важливі справи цього дня – календар церковних свят

Чистий четвер 2024 — дата цього дня припадає на самий суворий тиждень Великого посту. Що треба робити цього дня, як себе поводити і яких традицій дотримуються віряни: розповідає "Один Факт".

Чистий четвер — один із важливіших моментів Великого посту, який настає за декілька днів до Великодня. Це — день духовного та фізичного очищення. “Один Факт” розповість вам, коли Чистий четвер в 2024 році, які традиції існують на цей день та що робити заборонено.

Коли Чистий четвер в 2024 році

Чистий четвер — особливий день для християн. Він присвячений очищенню душі від гріхів та тіла — від бруду. Згідно із новим церковним календарем — дата Чистого четверга в 2024 році випадає на 7-й тиждень Великого посту перед Великоднем.

Коли Чистий четвер в 2024 році: точна дата
Коли Чистий четвер в 2024 році: точна дата

В 2024 році дата Чистого четверга: 2 травня. За церковними канонами цей день ще називають Великим четвергом.

Чистий четвер-2024: чого не можна робити в цей день

Чистий четвер, дата якого щороку змінюється в залежності від дати святкування Великодня — в 2024 році за давньою вже традицією випадає на Страсний тиждень, який присвячено головним подіям в житті сина Божого, Іісуса Христа.

В Чистий четвер не можна робити наступне:

  • наводити вдома безлад;
  • сваритись із рідними, лаятися;
  • ходити в брудному одязі;
  • куштувати молоко, сир, курячі яйця, м’ясо (через те, що йде найбільш суворий тиждень Великого посту);
  • залишати немитий посуд;
  • відмовляти у допомозі, якщо хтось її потребує.

А ось щодо праці церква ніяких заборон не встановлює на Чистий четвер. Цього дня дозволено робити на городі.

Чистий четвер-2024: головні традиції та прикмети

На Чистий четвер-2024 існує декілька цікавих традицій. Головна з них стосується того, щоб повністю митися із самого ранку. Бажано помитися вже з появою перших сонячних промінчиків.

Чистий четвер-2024: традиції і заборони
Чистий четвер-2024: традиції і заборони

В Чистий четвер у давнину топили та приймали баню. Батьки також мили своїх дітей.
Також на Чистий четвер-2024 діють й інші традиції:

В будинку обов’язково влаштовують вологе прибирання. Господині миють підлогу, усі вікна, перуть постіль. Особливу увагу люди в Чистий четвер приділяють догляду за власною зовнішністю. Цього дня стригуть нігті, роблять зачіску, підстригаються — щоб мати обережний вигляд.

Прийнято в Чистий четвер виносити з оселі сміття, зламані речі. Ті речі та одяг, які ще цілі, але вже не потрібні — відносять до церкви.

В Чистий четвер віруючі люди починають готуватись до Великодня — печуть паски, закуповують харчі до святкового столу. Дехто — фарбує крашанки. Великий піст цього дня ще триває, але в оселях вже відчувається атмосфера свята і аромат свіжих, тільки-но спечених пасочок.

Нові статті

Схожі статті

Власний ставок з рибою, декілька маєтків і все це за високим парканом: Поплавський показав своє елітне життя

Михайло Поплавський відомий українцям як співак, ресторатор, автор мистецьких проєктів. У власності народного артиста України знаходиться розкішний маєток. Подивіться, як він виглядає.

Коли святкують Преображення Господнє в 2024 році: точна дата за новим стилем, традиції, що не можна робити

Преображення Господнє — одне з найбільших церковних свят, які відзначають влітку. Більше про традиції свята, точну дату за новим церковним стилем та забобони розповість "Один Факт".

Спробуйте прямо зараз! Як приготувати овочі на грилі з незвичним маринадом – буде смакувати кожному

Саме ця страва є ідеальною на теплі літні вечори, тому обов'язково приготуйте її вже: покроковий рецепт овочів на грилі з нереально смачним маринадом.

Раніше співав про смереку, а потім захопився вірою у Бога: де зараз Микола Гнатюк і під яким імʼям виступає?

Колись співак Микола Гнатюк яскраво сяяв на сцені і збирав повні зали слухачів. Останні декілька років про нього майже нічого не чутно. Подейкують, що артист… пішов у монастир. Чи так це насправді?