Що не можна віддавати з дому 20 березня, щоб не віддати удачу: народні прикмети на церковне свято 20.03

20 березня 2024 року – день особливий. Саме цієї середи відбудеться Сонцеворот – тобто весняне рівнодення. Обов'язково слід знати, що можна робити, а що краще відкласти на інші дні тижня.

20 березня відбудеться рівнодення, коли день і ніч зрівняються у часі. З наступного дня день почне поступово збільшуватися, відбираючи хвилинки й годинки у ночі. Тож можемо сміливо зауважити – дочекалися астрономічної весни. Мешканці ж Південної півкулі навпаки вступають у пору астрономічної осені.

Звісно, у такого видатного дня, коли сонце перебуватиме над обрієм рівно 12 годин, є чимало прикмет та особливих ритуалів, яких слід суворо дотримуватися, якщо бажаєте, аби все було добре.

Що треба робити 20 березня, а чого категорично не можна

Цей день українці здавна називали Сонцеворотом і випікали булочки та печиво у формі жайворонків. Дітвора цих “пташок” запускала в небо. Якщо вдавалося зловити випічку, значить, це на добро.

Господині приховували в жайворонках різні сюрпризики – шматочок нитки, ягоди, горішки тощо. Кому що дістанеться, така доля й буде. Дівчата співали веснянок, а хлопці розпалювали багаття, через яке стрибали люди разом із домашньою худобою – аби не хворіти.

Що треба робити 20 березня, а чого категорично не можна

Цього дня обов’язково слід нарізати гілочок верби. Вербовим віником вимести сміття з хати, пошмагати гілочкою хворого, щоб одужав, а здорового, щоб не хворів. Залиште кілька гілочок у будинку, щоб захистити оселю від нечистої сили.

Закохані мають обов’язково побути разом, аби зміцнити почуття, а самотні загадують бажання на кохання, яке обов’язково справдиться.

У жодному разі 20 березня не можна сваритися, створювати безлад в оселі, відкладати гроші та садити вербу. Спати пізно лягати теж не можна – це на біду.

Церква у цей день вшановує пам’ять Святих преподобних Отців, убитих у монастирі святого Сави. Позбавилися життя від рук сарацинів преподобні Іоанн, Сергій, Патрикій та чимало інших видатних монахів Єрусалимської Лаври.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?