За новим стилем. Повний церковний календар на місяць квітень 2024 року: дати поминальних днів і великих свят

Практично кожного дня у квітні 2024 року православна церква вшановує якогось святого чи преподобного. Натомість є кілька по-справжньому великих свят та поминальних днів.

Всі церковні свята, які відзначатимемо цьогоріч у квітні, можна побачити в табличці. Дати вказані за новоюліанським календарем. Усі неперехідні свята церква відзначає за новим стилем, а значить, раніше на 13 днів.

Церковний календар на квітень 2024 року

А Вербна неділя та дві батьківських суботи збігаються у старому й новому календарях, оскільки прив’язані до дати відзначання Великодня.

Вхід Господній у Єрусалим

Це безперечно найголовніше свято у цьому місяці. Воно припадає на неділю, 28 квітня. За тиждень після Вербної неділі наступає Великдень. Цього дня віряни святять вербові гілочки, що є символами перемоги та нового життя.

Освячену вербу вдома заплітають у вінок, щоб захищав і благословляв помешкання від злих сил. Гілочками треба торкнутися кожного члена родини. Освячену вербу слід тримати вдома протягом року.

Церковний календар на квітень 2024 року

Купаючи немовля, можна додавати трішки у воду. Раніше господарі обов’язково саджали одну зі свячених гілочок верби у землю, щоб “росла на славу”. У цей день не можна працювати, гучно святкувати, лаятися, вживати м’ясні та молочні продукти.

Поминальні дні

У Вербну неділю поминати небіжчиків не дозволяється. Натомість для поминок у квітні визначені дві батьківські суботи – 6 квітня (третя седмиця Великого посту) та 13 квітня (четверта седмиця Великого посту).

У ці дні дозволяється замовляти сорокоуст після літургії у церкві. Вдома можна накрити поминальний стіл без алкоголю, але обов’язково приготувавши кутю, або відвідати могилку близької людини на кладовищі й помолитися за упокій душі.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?