За новим стилем. Повний церковний календар на місяць квітень 2024 року: дати поминальних днів і великих свят

Практично кожного дня у квітні 2024 року православна церква вшановує якогось святого чи преподобного. Натомість є кілька по-справжньому великих свят та поминальних днів.

Всі церковні свята, які відзначатимемо цьогоріч у квітні, можна побачити в табличці. Дати вказані за новоюліанським календарем. Усі неперехідні свята церква відзначає за новим стилем, а значить, раніше на 13 днів.

Церковний календар на квітень 2024 року

А Вербна неділя та дві батьківських суботи збігаються у старому й новому календарях, оскільки прив’язані до дати відзначання Великодня.

Вхід Господній у Єрусалим

Це безперечно найголовніше свято у цьому місяці. Воно припадає на неділю, 28 квітня. За тиждень після Вербної неділі наступає Великдень. Цього дня віряни святять вербові гілочки, що є символами перемоги та нового життя.

Освячену вербу вдома заплітають у вінок, щоб захищав і благословляв помешкання від злих сил. Гілочками треба торкнутися кожного члена родини. Освячену вербу слід тримати вдома протягом року.

Церковний календар на квітень 2024 року

Купаючи немовля, можна додавати трішки у воду. Раніше господарі обов’язково саджали одну зі свячених гілочок верби у землю, щоб “росла на славу”. У цей день не можна працювати, гучно святкувати, лаятися, вживати м’ясні та молочні продукти.

Поминальні дні

У Вербну неділю поминати небіжчиків не дозволяється. Натомість для поминок у квітні визначені дві батьківські суботи – 6 квітня (третя седмиця Великого посту) та 13 квітня (четверта седмиця Великого посту).

У ці дні дозволяється замовляти сорокоуст після літургії у церкві. Вдома можна накрити поминальний стіл без алкоголю, але обов’язково приготувавши кутю, або відвідати могилку близької людини на кладовищі й помолитися за упокій душі.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.