Коли Великдень в Україні 2024 та чи будуть вихідні? Все що зараз потрібно знати про головне церковне свято

З давніх-давен українці вірили, що на Великдень відкриваються небеса, а душі померлих предків спускаються на землю. Це свято своїми традиціями зберіглося, ще з давніх давен.

5 травня 2024 року православні українці відзначатимуть одне з найважливіших церковних свят – Великдень. Це не просто день, коли ми збираємося з близькими за столом з паскою та крашанками, а й свято, яке сягає корінням у сиву давнину та сповнене глибоких символів та традицій.

Звичаї та обряди

З давніх-давен українці вірили, що на Великдень відкриваються небеса, а душі померлих предків спускаються на землю. Тому з цим святом пов’язано багато цікавих звичаїв та обрядів, які мали на меті задобрити духів та забезпечити благополуччя в родині.

Стравування

Важливу роль у святкуванні Великодня відіграє святкова трапеза. Її головними елементами є:

Паска –  Солодкий хліб, який символізує тіло Христа. Його печуть у різних формах, прикрашають глазур’ю, горіхами та родзинками. також люди завжи роблять писанки. та крашанки Яйця, фарбовані в різні кольори, найчастіше – в червоний, який символізує кров Христа.

Їх розписують вручну, використовуючи віск, бджолиний віск та барвники. А крашанки –  це яйця, просто відварені з лушпинням цибулі, які набувають красивого коричневого кольору. Їх вважають символом нового життя. На столі також має бути м’ясо, ковбаси, сири та інші страви.

Великдень-2024 року: нова дата святкування
Великдень-2024 року: нова дата святкування та традиції

Традиції

Вранці у день Великодня віруючі йдуть до церкви, щоб освятити паски, крашанки та інші страви. Вітаючи один одного з Великоднем, люди кажуть: “Христос воскрес!”, а у відповідь чують: “Воістину воскрес!”.

Цього дня прийнято ходити один до одного в гості, ділитися паскою та крашанками, а також дарувати подарунки. З писанками пов’язано багато ігор та ворожінь. Наприклад, люди б’ються писанками, щоб визначити, чия з них міцніша, або котять їх по лотку, щоб дізнатися, чия з них докотиться далі.

Нехай це свято принесе вам мир, щастя та єднання!

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?